Top agrar hírlevél – augusztus 14.

Uniós szinten védené az idénymunkásokat Németország
Az Európai Tanácsban a tagállamok munkaügyi miniszterei októberben foglalkoznak a dolgozók munkavédelmével – közölte Hubertus Heil német tárcavezető. A Merkel-kormány július végén fogadta el a munkásokat jobban védő törvénymódosító javaslatot. Ha ez átmegy a törvényhozás két házán a nyári szünet után, akkor Németországban például húsüzemekben nem lehet kölcsönzött munkavállalót alkalmazni, szigorúbb előírások vonatkoznak minden munkásszállásra, a higiénére, a szabályokat megszegő cégeket pedig súlyosabb bírságokkal büntetik. Németországban május-júniusban koronavírus-gócpontok alakultak ki vágóhidakon, mezőgazdasági idénymunkások között, melynek egyik oka a tisztasági szabályok be nem tartása és a túlzsúfolt munkásszállások voltak – írja a topagrar.com szakportál.

Világszínvonalú sertés- és szarvasmarha-telep Komáromban
A bajor tulajdonú Sano – Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarha-telepét alakítja ki – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. A tehénállományt 900-ról 2000-re, a kocák számát félezerről 1200-ra növelik. A Sano mesterséges intelligenciára épülő digitális mintagazdaságokat alakít ki, részt vesz a szakképzésben és kutatás-fejlesztési megállapodást köt a győri egyetemmel. A hajdani komáromi Klapka György Tsz-ből alakult Solum Zrt.-nek 122 tulajdonosa van, 155 embert foglalkoztat.

A madárinfluenza-károk 80 százalékát már kifizette a Nébih
Eddig 9,5 milliárd forintot utalt el a Nébih a tavaszi madárinfluenza-járványban károsult Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyei állattartóknak, mert 400 telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett leölni. A gazdákat 100 %-ban kártalanították a leölt állatokért, a megsemmisített eszközökért.

Marhajó tipp nyert
Egy szarvasmarha-tartáshoz hasznos ötlet nyerte a NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny budapesti döntőjét. A marhák egyharmadánál előforduló sántaságot drága és időigényes diagnosztizálni. A győztes csapat erre automatizált rendszert dolgozott ki, ami figyeli az állatokat. A kamerás rendszer egy felhasználóbarát alkalmazásba továbbítja az adatokat, a gazda így követheti az állatai állapotát. A nyertes CowBaj csapat egy drónt kapott, és részt vehet egy nemzetközi innovációs fesztiválon is. A második NAK TechLab inkubátor szeptemberben indul, augusztus 30-ig várják az érdeklődők jelentkezését.

Újabb eső várható
Egyre több helyen várható zápor, zivatar a hét végén. Szerdáig 20-40 milliméter is eshet. A talaj nedvességtartalma így tovább nő, de a napi csúcshőmérséklet csak 25-30 fok lesz. A kukorica és a napraforgó már elvirágzott, a keleti országrészben az állomány elég esőt kapott így ott jó termés várható. A szárazabb dunántúli területeken is jól fejlődtek a növények, de a korábbi csapadékhiány már nem pótolható be – állítja az OMSZ agrometeorológiai elemzése.

Facebook Comments