Top agrar hírlevél – augusztus 7.

Megjelent a top agrar magazin augusztusi száma
Ne temessük a glifozátot! Ezt ajánlja a top agrar augusztusi számában Jordán László, a Nébih igazgatóságának vezetője, miután megkezdődött a hatóanyag európai újraértékelése. Hatékony szerek nélkül ugyanis Európa drágábban és kevesebbet fog termelni. Megszületett az uniós Közös agrárpolitika hét éves pénzügyi kerete is, amivel – a vártnál jobban járna- a hazai agrárium, de még az Európai Parlament keresztbe tehet. Kiderül, hogy a stressztűrő hibridbúzákat hol lehet jövedelmezően termeszteni, és mit jelentenek azok a jelek, amiket naponta küldenek nekünk a sertések. Tényleg halál vár a nagyvágóhidakra, miután a német feldolgozókban a koronavírus miatt leállt a termelés? A válaszok sok más cikkel az augusztusi számban. Szombattól kapható az újságárusoknál, a laptapir.hu oldalon már most olvasható.

Bőven jut külföldre a magyar búzából
Idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett, a belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonnát tesz ki, így bőven jut exportra is – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülése. Tarpataki Tamás közölte, hogy gyakorlatilag befejeződtek a nyári aratási munkák, várhatóan mintegy 7,5 millió tonna lesz a nyári gabonatermés. Az őszi búza hektáronkénti termésátlaga 5,28 tonna, az őszi káposztarepcéé viszont csak 2,5 tonna. Nehézséget, fennakadást okozott betakarításban a csapadék, ugyanakkor a tavaszi vetésű növényeknek kedvezett, azok jó állapotban vannak, a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik.

A koronavírus csökkentette a német hústermelést
Az első félévben a német vágóhidakon 28,9 millió állatot (sertés, szarvasmarha, kecske, bárány, ló) vágtak le. A szárnyasokkal együtt 3,9 millió tonna hús termeltek. Ez 0,6 százalékkal – 22 100 tonnával – kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az első negyedévben még 1,4 százalékos volt a növekedés, a másodikban viszont 2,6 százalék a visszaesés. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban – ahol a Tönnies cég vágóhídját átmenetileg be kellett zárni a koronavírus-fertőzések miatt – például 10 százalékkal csökkent a termelés. Sachsen Anhaltban viszont 13, a legnagyobb hústermelő Alsó-Szászország tartományban pedig 2 százalékkal több hús jött ki – írja a topagrar.com szakportál.

Pénteken és szombaton Bárány napok
Augusztus 7-8-án tartják a bárányhúst népszerűsítő Bárány napokat. A Juh Terméktanács EU-s forrásból finanszírozott kampányában a fogyasztóknak éttermekben, kiskereskedelmi láncok üzleteiben lehet bárányhúsból készült ételeket kóstolni. Idén több mint száz étterem csatlakozott az akcióhoz. Az egy főre jutó EU-s átlagfogyasztás juhhúsból 1,9 kilogramm évente, míg a magyar 0,35-0,38 kilogramm. A bárányok több mint 90 százalékát exportálják. Jelenleg 8100 nyilvántartott juhtartó van az ágazatban, és 3-4 ezer két állatnál többel rendelkező kecsketartó, amely 20-22 ezer család megélhetését biztosítja. 

Meleg, száraz napok jönnek
Az utóbbi egy hétben többnyire 15-50 milliméter csapadék hullott, de helyenként 60-80 milliméter is esett. A következő hét napban nyári idő várható, csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A talaj sokat szárad, helyenként már elérheti a kritikus szintet a felső 20 centiméteres réteg nedvességtartalma. A péntek-szombati 30-34 fokos maximumok után a jövő hétre 2-3 fokot mérséklődik a felmelegedés. A napos, meleg időben alacsony lesz a levegő páratartalma.

Facebook Comments