Top agrar hírlevél – augusztus 19.

Ütésálló a magyar mezőgazdaság
Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki kedden Debrecenben, a Farmer Expo megnyitóján. A koronavírus-járvány volt szerinte a hazai agrárium terheléspróbája, de az élelmiszergazdaság sikeresen kiállta. Az első negyedévben ugyanis a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből 43,6 százalék volt az agrártermékek aránya. A szektor 809 millió euróval járult hozzá a nemzetgazdaság több mint 1855 millió eurós többletéhez. A válságkezelő program két üteme már lezárult, erre csaknem 20 milliárd forint támogatási kérelem érkezett, a kifizetést szeptemberben kezdik. A miniszter szerint az EU-s Közös agrárpolitikában (Kap) elég lesz a forrás a következő 7 évre. A következő költségvetési időszak előtt egy évvel meg is hosszabbítják az Agrár-környezetgazdálkodási programot, hogy a mostani 76 ezerről négy éven belül kétszeresére, 2030-ig pedig 400 ezer hektárra nőjön az öntözött terület.

Nem tetszik az intenzív sertéstartás az EU-biztosnak
“Háttérbe szorítjuk a több mint 1000 sertést tartó gazdaságok a hagyományos mezőgazdaságot annak minden káros szociális és gazdasági következményével. Remélem, ebben az European Green Deal és a Termőföldtől az asztalig stratégia fordulatot hoz”. Janusz Wojciechowski az EU lengyel származású agrárbiztosa e szavakkal üzent hadat a nagyüzemi állattartóknak. A biztosnak ez már a harmadik kifakadása volt hivatalba lépése óta az iparszerű sertéstartás ellen, hogy a kis gazdaságokat védje. Februárban azt ajánlotta néhány tagországnak, hogy vállalják fel ezt a feladatot, mert három évvel ezelőtt 100 hektárra vetítve Franciaországban 43, Lengyelországban 79, Németországban 166, Belgiumban 452, Dániában 473, Hollandiában viszont már 690 sertést tartottak.

Továbbra is sok gazda költ beruházásra
Az aszály és a költségek növekedése miatt romlik az agrár kkv-k hatékonysága, borúsabbak a gazdák, de továbbra is beruháznak – derül ki a Budapest Bank felméréséből. A bank országos, reprezentatív kutatásban 400 – évi több mint 50 millió forintos árbevételű – agrárvállalkozást kérdezett meg erről. A gazdák 65 százaléka valósított meg tavaly valamilyen fejlesztést átlagosan 110 millió forint értékben, ami több mint 10 millió forinttal több a 2018-as értéknél. Az idén a megkérdezettek 37 százaléka folytatja a beruházást, 22 százalék még többet költene korszerűsítésre és a termelés növelésére.

Emeli az EU a kukorica, a cirok és a rozs vámját
Tonnánként 5,48 euróra emelte a vámot az EU az unión kívülről érkező kukoricára, cirokra és rozsra. A lépést a kukorica tőzsdei áresése és a gyengülő dollár indokolta. Először április végén lépett az unió, amikor 0-ról 5,27 euró/tonnás vámról döntött. Akkor is a kukorica csökkenő ára állt a háttérben, mert csökkent a bioetanol iránt a világpiaci kereslet.

Száraz, meleg idő lesz az ünnepi hétvégén
Csütörtökön még elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, de pénteken és szombaton sehol sem valószínű csapadék. Napos, száraz idő várható többfelé 30 foknál nagyobb maximummal. Vasárnap érheti el nyugat felől az országot újabb front. A szántóföldi növények közül a kukorica és a napraforgó jellemzően már elvirágzott, és az érés korai fázisában jár – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében. A keleti tájakon, az állományok gyönyörűek, jó termésben lehet bízni. A sokáig szárazabb Dunántúlon is sokat fejlődtek a növények, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható.

Facebook Comments