Top agrar hírlevél, augusztus 28.

Nemzeti feldolgozóipart akar Lázár János
Új feldolgozóipari terv kell Magyarországon. Ha 80 százalékban nemzeti kézben lesz a feldolgozóipar, akkor el lehet mondani, hogy az elfogyasztott élelmiszer 80 százaléka magyar eredetű. Ezt ajánlotta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető korábbi miniszter, jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. feladataiért felelős kormánybiztos. Magyarország ugyanis 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, mégis nagy az import. A kormány indítson új mezőgazdasági new-dealt, ehhez juttasson minél több forrást a vidéki agrárfejlesztésekre. Mezőhegyesen például 4,5 milliárd forintot fordítottak modern technológiára, gépekre, eszközökre, drónokkal gyűjtik az adatokat. Modernizálják az állattenyésztést is. A 880 férőhelyes tehenészetben már világelső a technológia.

Újra pályázhatnak a feldolgozók és a dísznövényesek
Az Agrárminisztérium augusztus 31. és szeptember 14. között nyitja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére létrehozott támogatási programját az élelmiszer-feldolgozói és dísznövény ágazat szereplőinek. Előbbiek dolgozónként 125 ezer forintot, utóbbiak 500 ezer forint támogatást igényelhetnek. A kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz elektronikus úton kell benyújtani. A keret előbbire 8 milliárd, utóbbira 1,4 milliárd forint. De csak azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben szerepelnek és az első körről lemaradtak.

Ausztria nem tilthatja be a glifozátot!
Az egész EU-ban engedélyezett ez a hatóanyag, a nemzeti törvényhozás egyoldalúan nem akadályozhatja az alkalmazását. Így válaszolt az Európai Bizottság az osztrák kormánynak, annak – a glifozát betiltásáról szóló – törvény-tervezetével kapcsolatban. A brüsszeli testület szerint nincs konkrét egészségügyi kockázat, és a nemzeti mezőgazdasági és ökológiai feltételek sem támasztják alá a tiltást. Az osztrák törvényjavaslat egyébként már tavaly nyáron átment a tagország parlamentjén – az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezésére, de formai hibák miatt máig nem lépett hatályba.

Phil Hogan belebukott egy 80 fős partiba
Lemondott posztjáról Phil Hogan (nyitóképünkön), az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa. Azért távozik, mert a múlt hétvégén részt vett egy 80 fős (politikusokból álló) golfklub egyik hotelben tartott vacsoráján. Ezzel, mivel a megengedett 6 főnél nagyobb volt a létszám, vétett a járványügyi jogszabályok ellen. Az ír kormány néhány nappal korábban ugyanis a koronavírus terjedése miatt szigorított a szabályokon és csak maximum 6 fős zárt térben tartott rendezvényeket engedélyezett. Így le kellett mondania az öt héttel ezelőtt kinevezett ír mezőgazdasági miniszternek is. A 60 éves Phil Hogan maga is gazdálkodik, 2014-2019 agrárbiztosa, az Európai Bizottság egyik legbefolyásosabb tagja volt, 2019-től felelt a kereskedelmi területért.

Forró hétvége után jön a lehűlés
Szombaton és vasárnap a napi csúcshőmérséklet meghaladhatja a 35 fokot és sokat süt a nap. Majd nyugat felől fokozatosan hűl le a levegő, a hét közepére már “csak” 20-27 fokos maximumokra számíthatunk és a szél is megerősödik. Még bizonytalan, mennyi eső esik majd. A talaj ugyan az utóbbi egy hétben sokat száradt, de még nagy a nedvességtartalma. Igaz, az Alföldön már egyre nagyobb területen csökkent a kritikus szint közelébe. Az utóbbi 90 nap csapadékösszege szinte az egész országban meghaladja a sokéves átlagot. Európa nagy termőtájain viszont sokfelé nagy volt a szárazság, állítja az OMSZ agrometeorológiai elemzése.

Facebook Comments