Top agrar hírlevél, szeptember 4.

Merkel még nem írná alá az EU-Mercosur-megállapodást
Szkeptikusan nyilatkozott a német kancellár az EU és a dél-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás jóváhagyásáról. Szerinte az esőerdők kiirtása nem jó jel és jelen helyzetben nem tudja elképzelni, hogy aláírná – mondta egy zártkörű megbeszélésen. Az EU agrárminiszterei is szkeptikusak voltak az eheti koblenzi találkozón. Julia Klöckner német tárcavezető szerint Dél-Amerikában erdőirtással növelik a mezőgazdasági területet, környezetkárosító módon versenyeznek az EU termelőivel. A német autóipari cégvezetők viszont sürgetik az egyezmény jóváhagyását, aminek ők lennének a nagy nyertesei. Tavasszal új tárgyalási forduló várható a környezetvédelemről.

Hat havi csúcson az élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított augusztusi árindexe júliushoz viszonyítva 2 százalékkal (1,8 ponttal) 96,1 pontra – a hat hónapi legmagasabb szintre – nőtt. Az indexnél az öt fő élelmiszer-alapanyag – a növényolaj, a szemes termény, a hús-, a tejtermékek és a cukor – nemzetközi piaci árát veszik figyelembe. Különösen a növényi olaj és  a cukor drágult. Utóbbit a nagy exportőr Thaiföldön a rossz időjárása és a megugrott kínai import okozta.

A Nestlé a legnagyobb tejfeldolgozó
Idén is elkészítette a világ tejfeldolgozóinak toplistáját a tavalyi bevételi adatok alapján a holland Rabobank. A svájci Nestlé (19,7 milliárd euróval) áll az élen, a második a francia Lactalis (18,8 milliárd euró), a hatodikról a harmadik helyre ugrott az amerikai Dairy Farmers of America (18,0 milliárd euró). A francia Danone viszont egy helyet visszaesett és a negyedik lett (16,3 milliárd euróval). A két éllovas között azért szűkült az olló, mert a Lactalis cégeket vásárolt fel, a Nestlé pedig eladta az amerikai jégkrém üzletét. A Rabobank az idénre átlag alatti bővülést jelez előre az iparágban, mert a gazdáknak egyre több környezetvédelmi feltételt kell teljesíteni, és a vásárlók a Covid-válságban kevesebb tejterméket vesznek.

Integrált kutatóközpontot nyit Szegeden a Corteva
Szegedi kutatóközpontjában egyesítette és továbbfejlesztette magyarországi növénynemesítési és növényvédelmi kutatási képességeit az amerikai központú Corteva Agriscience. A központ többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas egységként működik tovább, jelentette be a nemzetközi vállalat. Az 1,9 millió dolláros beruházással (570 millió Ft) létrejött integrált szegedi egység így a Corteva egyik legnagyobb – több növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas – európai kutatóközpontjává lépett elő 34 alkalmazottal, nyolc kutatóval. Szegeden egyebek között a bőtermő, hőstresszt tűrő kukorica- és napraforgó-hibrideket nemesítenek.

Jövő héten Bábolnai Gazdanapok
A mezőgazdaság már nem gumicsizmából áll. Ezt hivatott bemutatni a fiataloknak a szeptember 10-12. között megrendezendő Bábolnai Gazdanapok elősegítve a generációváltást. A tavalyi szakiskolai napot ezért idén is megtartják mintegy ezer diák részvételével. Kukoricafajta- és gépbemutató is lesz, valamint lovas programok. A koronavírus-járvány miatt a kiállítóknak és a látogatóknak is adnak maszkot, korlátozzák a zárt térben lévők számát.

Érlelő napok következnek
Nem várható számottevő csapadék a következő egy héten. Hétfőn és kedden erős szélre is számíthatunk. A hét végére viszont újra 30 fokig lesz, majd a jövő hét első felében pár fokot visszaesik a hőmérséklet. Éjszaka a derült ég és szélcsend hatására sok helyen 10 fok alá hűl a levegő. A napsütés és a meleg segíti majd a mezőgazdasági munkákat. Az utóbbi egy hétben 10-30 milliméter eső esett. A felső 20 centiméteres talajréteg a Dunántúlon és az ország északi részén feltöltődött, de az Alföldön maradtak szárazabb területek – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments