Top agrar hírlevél – szeptember 11.

Már olvasható a top agrar szeptemberi száma
A koronavírus hozzásegített minket a dinamikus fejlődéshez. Ismeri el Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke a magazinban, aki idén történelmi rekordra, egymillió vendégéjszakára számít. Januártól – ha igaz – legális lesz a drónos permetezés, életbe lép az EU drónrendelete. Robbanás előtt tehát a mezőgazdasági drónok piaca, amelyeknél a szórvavető-adapter után az önvezető gépek és rajok irányába tart a fejlesztés. A lapból kiderül, hogyan szabadulhat meg a gazda a rettegett gyomtól, a szerrezisztens parlagi ecsetpázsittól. Aki pedig milliókat ígérő állattenyésztési befektetést keres, annak ajánljuk az alpakát, amiből kétmilliót fizetnek egy vemhes kancáért. A top agrar a www.laptapir.hu oldalon már most olvasható.

Megjelent az ASP a németeknél
Csütörtök délelőtt Julia Klöckner német agrárminiszter megerősítette, hogy az egy nappal korábban Brandenburg tartományban talált elhullott vaddisznóban a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát. Ezzel már Németország sem számít vírusmentesnek és ennek súlyos következményei lesznek a kereskedelemben. Dél-Korea már bejelentette, hogy nem fogad német sertéshúst. Klöckner hangsúlyozta, hogy az ASP nem jelent veszélyt az emberre, a sertéseknél viszont szinte minden esetben halálos. A Spree-Neiße kerületben, ahol az állatot megtalálták, “veszélyzónát” alakítottak ki, innen se élő sertést, se sertéshúst nem lehet szállítani.

Egyszerűbben adózhatnak a mezőgazdaságból élők
A családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó szabályozás megújításával egyszerűsítené a kormány a mezőgazdasági termelők adózását, és növelné az adómentességi értékhatárokat – mondta Nagy István agrárminiszter a 33. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján. Mindez 290 ezer őstermelőt és több mint 23 ezer családi gazdaságot érint. A miniszter hozzátette: a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával új működési formaként szeretnék bevezetni az őstermelők családi gazdaságának intézményét. A kiállítás szombat estig várja a látogatókat: lesz kukorica fajtabemutató, gyakorlati gépbemutató, szakiskolai nap, traktor tesztvezetés, ingyenes talajvizsgálat, méhészeti bemutató.

Megvan Phil Hogan utódja
Valdis Dombrovskis a jelölt az Európai Bizottság kereskedelmi biztosi posztjára – jelentette be Ursula von der Leyen EB-elnök. A lett politikus hazája miniszterelnöke is volt, 2014-19 között pedig az Európai Bizottság egyik alelnöke. A poszt Phil Hogan lemondásával üresedett meg. Az ír biztos, aki 2014-2019 között a mezőgazdaságért felelt Brüsszelben, vétett hazája koronavírus-jogszabálya ellen, amikor egy közel száz fős rendezvényen vett részt, miközben Írország hat főben maximálta a zárt térben tartott események létszámát. Az új ír biztos az Európai Parlament eddigi alelnöke, Mairead McGuinness a jövőben a pénzügyi szolgáltatásokért felel. A személyi döntéseket még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Csúcson a kínai húsimport
Kína júliusban 1 millió tonna húst hozott be külföldről, ami 78 százalékkal több mint tavaly ilyenkor, és ezért 2,9 milliárd dollárt fizetett. Ebből a legnagyobb ugrást, 87 százalékos pluszt – sertéshúsból jelentette az állami vámhatóság, míg marhából 35 százalék volt a növekmény. A sertéshús iránti nagy kereslet oka, hogy az afrikai sertéspestis kínai kitörése miatt drámaian csökkent a belföldi állatállomány. Augusztus végén hat amerikai exportőr kapott kereskedelmi engedélyt, három uruguayi pedig visszakapta lincenszét.

Tartós az érlelő idő
Nagyrészt napos, száraz, csendes idő várható, többnyire gyenge vagy mérsékelt légmozgással. A talaj tovább fog száradni. A hűvös hajnalokat meleg, nyárias délutánok követik 30 fok közeli felmelegedéssel. A kukorica a viaszérés fenológiai fázisában jár, további csapadékra már nincs szüksége. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így jó termésben lehet bízni. A dunántúli területekre a nyár második felében érkezett a több csapadék, a szemfejlődés időszakára, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. A másik nagy területen termesztett szántóföldi növényünk, a napraforgó az állományszáradás fázisában jár, többfelé megkezdődött a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényre kedvező a meleg, száraz időjárás – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments