Top agrar hírlevél – szeptember 18.

Egyre több ASP-eset Németországban
Újabb öt elhullott vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát és további öt esetet vizsgálnak a német hatóságok. Most Brandenburg tartomány Oder-Spree járásában bukkant fel a sertésekre halálos vírus. Ez a terület is beletartozott a múlt héten kijelölt veszélyzónába. Az első eset után 12 kilométeres elektromos kerítéssel próbálják a vaddisznókat feltartóztatni. Már több EU-n kívüli ország: a nagy piacok közül Dél-Korea, Kína és Japán tiltotta meg a német sertéshús importját. A vágósertés kilogrammonkénti ára az év eleji csaknem 2 euróról 1,27 euróig zuhant, a malacokra már alig van kereslet.

Először van női elnöke a COPA-nak
Az európai gazdaszervezeteket tömörítő, brüsszeli székhelyű COPA 61 éves története során első alkalommal választott női elnököt a francia Christiane Lambert személyében. Lambert eddig a francia gazdaszövetséget vezette valamint maga is gazdálkodik 100 hektáron és sertéstartással foglalkozik. A COPA-nak Európában 60 tagszervezete működik, 36 partnere van az unión kívül, a legbefolyásosabb mezőgazdasági lobbiszervezet a kontinensen. Brüsszelben a termelőszövetkezeteket összefogó COGECA-val közös titkárságot tartanak fenn.

Már madárinfluenza-mentes Magyarország
Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerint Magyarország szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. Ezzel újra fogadhatják az EU-n kívüli országok a magyar baromfiterméket. A márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től szűnt meg a szállítás előtti kötelező vizsgálat, de a telepeket továbbra is csak szigorú kontroll mellett lehet újratelepíteni az újabb fertőzések elkerülésére – jelentette be a Nébih. Új fertőzésveszélyre a költöző madarak hamarosan keződő őszi vonulásával kell számítani.

Folytatódik az agrárcenzus szombaton
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tízévente méri fel a hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét. Ez alapján hozzák majd meg a következő évekre szóló döntéseket, ezért saját érdekük is, hogy pontos válaszokat adjanak a megkérdezettek. Az agrárcenzus – a népszámlálások után – a második legtöbb embert érintő felmérés Magyarországon. Mintegy 750 ezer címet keresnek fel a KSH munkatársai. A felmérés második üteme szeptember 19-től november 22-ig tart. Az összeírók maszkot viselnek és szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, a rendszeres kézfertőtlenítő használatára és az érintésmentes kommunikációra.

Itt a hidegfront, de érdemi csapadék nélkül
A csütörtökön érkezett hidegfronttal 8-10 fokkal lett hűvösebb. Megerősödik az északnyugati szél, amitől több gyümölcs hullhat le. A következő egy hétben nem várható kiadós, áztató eső, pedig a repcének már nagy szüksége lenne erre. Így az olajos növény sokfelé nehezen, vontatottan, hiányosan kel és lassú a kezdeti fejlődés. A jövő hét elejétől újra melegszik az idő, szerdán ismét 24-29 fok valószínű sok napsütéssel, állítja az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése.

Facebook Comments