Top agrar hírlevél – december 23.

Megjelent a top agrar magazin decemberi száma
„Hazárdjáték lett a sertéstartás”. Ez állítja a top agrar magazin decemberi számában az idén mintegy 75 ezer hízót kibocsátó, és feldolgozó pándi „nagygazda”, akinek az ágazati válság ellenére nagy tervei vannak. Csak hatékonyan előállított, jó minőségű alapanyaggal válhat versenyképessé a magyar pulykaágazat. Erre figyelmeztet a Magyar Pulykaszövetség új elnöke, Muzsek András, a Gallicoop-csoport vezérigazgatója. De ehhez fejleszteni kell a telepeket és a technológiát, vissza kell vinni a pulykát a konyhába és a gasztronómiába. Az agrárjövőt felvázoló budapesti Agtech Summit 2021 konferencia kapcsán azt is eláruljuk a leendő startuppereknek, hogyan juthat forráshoz, mivel törhet be a piacra, akinek van egy jó ötlete. A rekord műtrágyaárak miatt is érik a szójaboom, érdemes időben megvenni a vetőmagot. Gyökeres fordulatot hozhat ugyanis az EU szójatermelésében, hogy európai bizottsági javalatra az Európai Parlament arra készül, leállítja az olyan, erdőirtással megtermelt agrárcikkek behozatalát, mint a brazil szója. A friss lapszám – a korábbiakkal együtt – már olvasható a Laptapíron.

Megvannak a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet eredményei

A vizsgálatot a NAK tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VSZT). Országszerte tizenegy, eltérő termőhelyi adottságú helyszínen tizenkét fajtatulajdonos negyvenhat hibridjét vetették el, a kiértékelést a NÉBIH szakemberei végezték. A kísérlet eredményei közül kiemelték, hogy a termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség. A részletes eredmények a VSZT honlapjától tölthetőek le.

Gyorsabban nőnek a termelői árak

Októberben 26,1 százalékkal nagyobb volt a növénytermesztési, kertészeti és állati termékek, valamint az élő állatok átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint. Ez 2,5 százalékkal nagyobb éves növekedés, mint amit a szeptemberi adat mutatott. Az ipari növények ára 48 százalékkal nőtt, azon belül az olajosoké 51,7 százalékkal lett nagyobb éves összevetésben. A gabonafélék átlagosan 48,4 százalékkal kerültek többe. A zöldségfélék 10,2 százalékkal drágultak. A vágósertés felvásárlási ára viszont 3,3 százalékkal kisebb a tavaly októberinél. A vágómarha 13,1 százalékkal, a baromfi 17,7 százalékkal drágult. Ezen belül a tyúkfélék ára 19,6%-kal, a kacsa 14,3%-kal, a pulyka 17,4, a liba 15,4 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára 9,1%-kal, a tojásé 14,3 százalékkal nőtt tavaly októberhez viszonyítva.

Új szabályok a lejárat előtti élelmiszerekre

A legalább 100 milliárd forint éves nettó árbevételű élelmiszer-áruházaknak kötelező felajánlania a minőségmegőrzési idő lejárta előtt legalább 48 órával az élelmiszert az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek (ÉMK) 2022. februártól. De az üzletek az élelmiszert karitatív szervezeteknek is eljuttathatják. Emellett egy élelmiszermentési felelőst is ki kell nevezniük. Erről döntött az Országgyűlés. Az üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteni 2022. május 31-ig – amit az élelmiszermentő központnak nyújtanak be. Bírsággal sújtható, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszer-hulladék tervezett mértékét. A nagy élelmiszer-üzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára. A jogszabály 2022. február 1-jén lép hatályba.

Kevesebb sertés Németországban

Németországban az afrikai sertéspestis-járvány és a kis felvásárlási árak hatására 10 százalékkal 23,6 millióra csökkent a sertésállomány novemberben az előző év azonos időszakához képest. A szarvasmarha-állomány is kisebb lett 263 ezer állattal (-2,4%), amely így 11 millióra esett vissza. Mintegy 83 ezerrel kevesebb, alig 3,83 millió lett a tejelő tehén, ami új mélypont. A rossz árak miatt 2525-en hagytak fel a tejtermeléssel, így novemberben már csak 54 487 gazda tartott tejelő tehenet. A két nagy tejtermelő tartományban – Bajorországban és Alsó-Szászországban – 4,6 százalékos illetve 4,3%-os volt a csökkenés. A keleti tartományokban mért nagyobb visszaesést az állattartásban és a gazdaságok számában a Destatis.

Nem tartós a hideg

A helyenként hajnali mínusz 10 fokos hideg, és napsütéses időszak után enyhébb, nedvesebb léghullámok és sok felhő érkezik fölénk a hét második felében nyugati áramlással. Péntektől sokfelé csapadék várható, ami a jövő hét közepéig kitart. Összességében december 29-ig országszerte 10 mm-t meghaladó csapadék valószínű, de a déli országrészeken több is hullhat. Szombattól már nagy területen fagymenetesek lesznek az éjszakák, nappal pedig a déli területeken 10 fokig is melegedhet a levegő, de északkeleten 5 foknál kisebb a csúcsérték valószínű az OMSZ előrejelzése szerint.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk! – a top agrar magazin csapata

Facebook Comments