Karácsonyra is kapj rá a hazai halra!

Bár 12 000 tonnával még a ponty vezeti a hazai halpiacot, de az afrikai harcsa már a második legnépszerűbb halfajunk, amiből 4000 tonnát termeltek tavaly „precíziósan”. A karácsonyi kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes azonban tudatosan – lehetőleg hazai halat – vásárolni. Ezt is megtudtuk az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján.

Nagy István agrármiiszter: a MAHOP Plusz pályázat segít megújítani a haltermelést és bővíteni a kapacitás

Lassan, de folyamatosan bővült az elmúlt években itthon a halfogyasztás, ami azért még messze elmarad az uniós átlagtól. Ezért az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább bővüljön és ezen belül minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. Karácsonyt idejére esik ugyanis az éves halfogyasztásunk 35-40 százaléka. Ez a csúcsfogyasztás teheti ki a nagy haltermelők éves forgalmának 60-70 százalékát is. Erről számolt be Nagy István agrárminiszter a tárca, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány sajtótájékozatóján. Nagy István arra is felhívta a gazdák figyelmét, hogy a hamarosan induló MAHOP Plusz pályázat segít majd megújítani a haltermelést és bővíteni a kapacitást. Ezzel az ország importfüggősége is csökken, mivel a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy törekednünk kell az önellátásra.

Az is jó hír, hogy tavaly a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty, idén a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty is európai földrajziárujelző-oltalmat kapott. Nagy István a reményét fejezte ki, hogy nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján, egyre többen választják majd a „magyar halat”. Ezzel nemcsak a gazdaságot, hanem a magyar családok megélhetését is támogatják.

Németh István, a MA-HAL elnöke. A ponty a piacvezető hazai halfaj, de a második már az afrikai harcsa

Az idei országos haltermés ugyan csak közepes volt, de így is lesz elég hazai hal karácsonyra. Ezt Németh István, a MA-HAL elnöke mondta el, akitől azt is megtudhattuk, hogy továbbra is a ponty a legnagyobb mennyiségben termelt hazai halfaj. Tavaly csaknem 12 000 tonna – piaci méretű – pontyot halásztak le az összesen 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők. De már az afrikai harcsa a második legnépszerűbb halfajunk, amiből 4000 tonnát termeltek  zárt „precíziós” rendszerekben. Karácsonkor is a ponty és az afrikai harcsa a legnépszerűbb, amit a szürkeharcsa, a süllő, a busa, az amur és a kárász követ. Egyre több feldolgozott, konyhakész halat vásárolunk, e kategóriában főleg már szálkamentes afrikai harcsát.

Az akvakultúra ágazat szerepet vállalt a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna halat helyeznek ki, így a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak. A hazai haltermelés és értékesítés erősítésére a MA-HAL tavaly az Agrárminisztérium támogatásával elindította a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztásra ösztönző „HalPéntek” kampányát, amelynek honlapján (www.halpentek.hu) karácsonyi halboltkereső segít kiválasztani a megfelelő halboltot, termelői halárusító pontot. Németh István szerint aki karácsonyra magyar halat vásárol, az nemcsak a hazai termelőket segíti, hanem a földet is óvja. Az itthoni édesvízi halt ugyanis környezetbarát és fenntartható termelésből származik.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője. A halfogyasztással csökkenti a szívroham kockázata, segíthet a stressz leküzdésében is

 

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célja az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kos növelése, ami már négy 4 év alatt már 6,5 kg fölé emelkedett. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken – ismertette. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyar halfogyasztás a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet. (Bővebben: www.halpentek.hu és www.kapjra.hu.)

Facebook Comments