Top agrar hírlevél – december 10.

Már olvasható a top agrar magazin decemberi száma
„Hazárdjáték lett a sertéstartás”. Ez állítja a top agrar magazin decemberi számában az idén mintegy 75 ezer hízót kibocsátó, és feldolgozó pándi „nagygazda”, akinek az ágazati válság ellenére nagy tervei vannak. Csak hatékonyan előállított, jó minőségű alapanyaggal válhat versenyképessé a magyar pulykaágazat. Erre figyelmeztet a Magyar Pulykaszövetség új elnöke, Muzsek András, a Gallicoop-csoport vezérigazgatója. De ehhez fejleszteni kell a telepeket és a technológiát, vissza kell vinni a pulykát a konyhába és a gasztronómiába. Az agrárjövőt felvázoló budapesti Agtech Summit 2021 konferencia kapcsán azt is eláruljuk a leendő startuppereknek, hogyan juthat forráshoz, mivel törhet be a piacra, akinek van egy jó ötlete. A rekord műtrágyaárak miatt is érik a szójaboom, érdemes időben megvenni a vetőmagot. Gyökeres fordulatot hozhat ugyanis az EU szójatermelésében, hogy európai bizottsági javaslatra az Európai Parlament arra készül, leállítja az olyan, erdőirtással megtermelt agrárcikkek behozatalát, mint a brazil szója. A friss lapszám – a korábbiakkal együtt – már olvasható a Laptapíron (www.laptapir.hu).

Másfél évtizedes csúcson az infláció
A fogyasztói árak novemberben átlagosan 7,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora a pénzromlás. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7%-kal nőttek. Egy év alatt az élelmiszerek ára 6,0, ezen belül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1, a péksüteményeké 11,3, a munkahelyi étkezésé 10,5, a baromfihúsé 9,0, az éttermi étkezésé 8,8%-kal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Jövőre áfa-mentes lehet a zöldség és a gyümölcs
Az uniós pénzügyminiszterek által december 7-én elfogadott új áfa-direktíva tervezete szerint a tagállamok az eddiginél több termék általános forgalmi adóját csökkenthetik – bizonyos termékkörökben, mint a zöldség és a gyümölcs – akár 0%-ra is. A tervezetet még meg kell szavazni az Európai Parlamentnek is, majd az Európai Bizottság formális jóváhagyása is szükség lesz, így várhatóan 2022 első félévében léphet majd hatályba. Tadeusz Kościński lengyel pénzügyminiszter szerint minél hamarabb csökkenthetik az áfa-kulcsot, annál többet segít majd a fogyasztóknak a mostani inflációs környezetben – írja a www.fruitveb.hu.

Januártól drónos felsőfokú képzés
Január végéig újra lehet jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre. Ezt jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. A képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet. A hallgatóknak a biztonságos drónüzemeltetést, a drón által szerzett adatok elemzését, kiértékelését is tanítják. A drónfelvételek szoftveres elemzésével egyebek mellett pontos hozamtérképeket is készíthetnek, a táblák fertőzöttségét is megállapíthatják, belvizes területeket is beazonosíthatják. Idén februárban indult először a hazai képzés, de – a tervezett létszámhoz képest – akkora volt a túljelentkezés, hogy a szervezők jövőre újraindítják.

Lengyelország is támogatja a kis sertéstartókat
A lengyel kormány 87 millió eurónak (318 milliárd Ft) megfelelő mentőcsomagot jelentett be a kis sertéstartó gazdaságok támogatására. A kabinet ezzel akarja megakadályozni, hogy az afrikai sertéspestistől, a kis felvásárlási áraktól és a drága takarmánytól bajba került kisgazdaságok ne hagyjanak fel az állattartással. Kocánként maximum 218 eurós (80 000 Ft) támogatást kaphatnak a gazdák (kockánként 10 malacig, 5000 süldőig vagy 500 kocáig).

Ünnepeljünk malaccal!
Advent idején, de karácsonykor és az új évben is együnk sertéshúst! Erre buzdít az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége közös decemberi fogyasztásösztönző kampánya: az „Ünnepeljünk malaccal!”. A legjobbkor, mert válságos helyzetben vannak a sertéstartók. Az immár egy évtizede tartó kampánynak látszik az eredménye. Évente újra átlagosan 33 kiló sertéshúst (v)eszünk itthon, pedig az ezredforduló után 24 kilóra csökkent az átlagfogyasztás. Ezt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára idézte fel, aki szerint a jelenlegi piaci krízisben a minisztérium több intézkedéssel igyekszik az állattartók helyzetén javítani. Az állatjóléti támogatások 8,3 milliárd forintos keretét további 5,5 milliárd forinttal emelte és még decemberben egy 100%-os kamat- és költség-támogatásos hitelprogramot is hirdet. A kampánynyitó eseményről itt olvashatja beszámolónkat: https://topagrarmagazin.hu/unnepeljunk-malaccal/

Hungarikum lett a szentesi paprika
A szentesi paprikával, a magyar cifraszűrrel és a hagyományos fejfákkal gyarapodott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be, aki azt is elmondta, hogy a hazai étkezésipaprika-termelés meghatározó a dél-alföldi régióban. A szentesi paprikát eredetvédett termékként 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A termelési kultúra kialakulásában jelentős szerepük volt a bolgár kertészeknek is. Az ő munkájuk előtt is tisztelegtek, amikor a szentesi paprikát beemelték a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Csapadékos napok jönnek
Mediterrán ciklonok sorozata alakítja időjárásunkat. A csütörtökön fölöttünk lévő csapadékzóna péntek délelőtt kelet felé távozik térségünkből. Szombaton száraz idő valószínű, de vasárnap hajnaltól többfelé ered el az eső, havas eső, hó. Hétfő reggelig ismét sok csapadék várható, de kedden már csak a Tiszántúlon valószínű, szerdán pedig csak elszórt záporok, hózáporok várhatók. A jövő hét közepéig 10-50 mm csapadék érkezik a talajra, a legtöbb a délnyugat-északkeleti sávban. A derült vagy kevésbé felhős éjszakákon -5 fok alá hűl a levegő, és napközben sem lesz +5 foknál melegebb az ország nagy részén az OMSZ agrometeorológiai jelentése szerint. Az őszi vetések állapota jó. A repce jól fejlett, 6-8 leveles, az őszi árpa és a búza is szépen zöldell.

Facebook Comments