Top agrar hírlevél – február 18.

Olvassa el a top agrar idei első számát
Mit termesszünk itthon és mit ne a klímaváltozásban? A top agrar magazin január–februári számában elárulja a kutató. Bemutatjuk azt is, hogyan lehet minden kultúrát félméteres sortávval vetve – kevesebb növényvédő szerrel, vetőmaggal – ugyanakkora hozamot elérni. Elemezzük, hogy milyen lehetőségeket kínál az új gazdaságátadási törvény. Bemutatjuk, hogyan éri meg facéliát termeszteni. Figyelem! Még a télen fontos átvizsgálni a szántóföldi gépeket, eláruljuk, miért. Tesztünkből megtudhatják, miért jobb a zöldtakarmányt szársértővel betakarítani. Egy zseniális belinkelt videón munka közben is láthatja a gépeket. Eláruljuk a módszert, hogyan tud a guminyomással sokat spórolni. Végül egy ördögűzőt is ajánlunk szomorúság ellen, próbálja ki! A top agrar magazint elolvashatja a Laptapíron (www.laptapir.hu) az összes korábbi lapszámmal együtt.

Megugrottak a felvásárlási árak
Tavaly decemberben, 31%-kal nagyobbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Főleg a növénytermesztési és kertészeti termékek ára emelkedett nagyot, átlagosan 38,6%-kal. Az élő állatok felvásárlási ára 17,5%-kal lett nagyobb. A vágósertés novemberben még 7,4 százalékkal olcsóbb volt mint egy éve, de decemberben az is 7,3%-kal drágult. A gabonáért átlagosan 38,6%-kal kell többet fizetni, de búzák és az olajos növények ára 55-55%-kal, a kukoricáé 57,0%-kal nőtt. A tej 10,7%-kal, a tojás 10,2%-kal kerül többe.

Lehet élelmiszer a házi tücsök
A közönséges lisztbogár és a vándorsáska után az Európai Bizottság a házi tücskök (Acheta domesticus) forgalmazását is engedélyezte élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint a meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak a tücsökkészítmények. Egészben, fagyasztva, szárítva, de porakakban is árusíthatják majd az EU-ban a házi tücsköt, de e termékeken címkével hívják fel a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra. Az uniós élelmiszerstratégia alternatív fehérjeforrásként tekint a rovarokra, ami segíthet áttérni a fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre.

Stabil a géplízing-piac
Egy év alatt 14%-kal nagyobb összeget, több mint 726 milliárd forintot finanszírozott a magyar lízingpiac, mint 2020-ban. A szerződések száma azonban még a 2017-es forgalmat sem érte el. Mindezt a chip-hiánnyal és az autók drágulásával magyarázza Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Remekül teljesített viszont az agrárgép-finanszírozás az elmúlt években, aminek a forgalma már 2019-ben elérte a 100 milliárd forintot. Azóta a válság ellenére stabilan hozza ezt a szintet. Tavaly 109 milliárd forintot ért el a kihelyezés, ez lényegében megegyezik a 2020-as és a 2019-es adatokkal, de a megkötött szerződések száma e területen is 5 százalékkal csökkent.

Újra drágul a sertés Németországban
A február 17-én kezdődő egyhetes időszakban kilónként 0,05 euróval 1,25 euróra (443 forint) újra nőtt a vágósertés ára. A német sertéstartók szakmai szervezete, a VEZG, mindezt a kínálat csökkenésével, a spanyol árak növekedésével, a csillapodó koronavírus-járvány következtében a nagyobb vendéglátóipari megrendeléssel magyarázza. De az még nem látszik, tartós lesz-e a trend, mert a Kínába irányuló export döcögős és ott is estek a sertésárak. A piaci bizonytalanságot jelzi, hogy a 25 kilogrammos malacok ára továbbra is mélyen stagnál, alig 23 euróért (8100 forint) lehet kapni.

Kritikus a csapadékhiány
Az utóbbi egy hétben csak a nyugati országrészben hullott legalább 10 milliméter csapadék, másfelé néhány milliméter jutott. Pedig december vége óta alig esett az ország nagy részén, ezért már 20-40 mm hiányzik a talajból. A következő hét napban pedig marad a változékony, frontos, erősen szeles idő. A csütörtöki csapadék után szombaton délnyugaton, hétfőn országszerte várható eső, de a várható heti összmennyiség alig 5 mm lesz. Csak délnyugaton van esély többre. A hőmérséklet csúcsértéke keddig jellemzően 10 fok körül alakul, éjszakánként csak gyenge fagy várható. Nagyobb lehűlést, és komolyabb éjszakai fagyokat majd a jövő keddi hidegfront hozhat – állítja az OMSZ agrometeorológiai jelentése.

Facebook Comments