Top agrar hírlevél – február 19.

Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Február 18-tól már előkészíthetik a pályázukat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes felületén azok az érdeklő tanyán élők, akik az életszínvonalukat akarják javítani, fejleszteni az infrastruktúrát és a szolgáltatásokat, vagy a termelési lehetőségeiket szeretnék megújítani. A véglegesített pályázatokat, a maximum 3 millió forint támogatásra, február 25-én (8 órától) legkésőbb március 4-ig nyújthatják majd be, illetve ameddig ki nem merül a forrás. Az idén ugyanis a Tanyafejlesztési Programot 858 millió forintos kerettel hirdette meg az Agrárminisztérium.

Jön az ültetvénytelepítési pályázat
Az Agrárminisztérium április 20-án megjelenteti a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását 15 milliárd forintos keretösszeggel. A nyertesek már a 2021. őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. A pályázat kiterjed az ültetvényekhez tartozó öntözésre, a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére és a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A különböző növényi kultúrák esetében a tényleges telepítési költségekhez igazodó, emiatt eltérő támogatási összegeket határoz majd meg a pályázati felhívás. A források pontos mértékéről még egyeztetnek.

Száz konténerben gyűjtik a fóliahulladékot
Száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki országszerte az első felében a mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtésére. Ezt jelentette be Nagy István agrárminiszter, miután évtizedek óta megoldatlan az agrofóia visszagyűjtése. Itthon évi tízezer tonna mezőgazdaság fóliahulladék képződik, ezért a kormány azt tervezi, hogy a begyűjtést és a feldolgozást a következő években országosan kiterjeszti. A Green Technológia Kft. lébényi telephelyén kezdték el a fóliahulladékot és a mezőgazdasági műanyaghulladékokat feldolgozni és újrahasznosítani a Csatári Plast Kft. technológiájával.

Szárnyal a bio Németországban
Kiugróan, 22%-kal több bioterméket értékesítettek, összesen 15 milliárd euró értékben tavaly Németországban – a koronavírus-járvány ellenére. Ez derül ki az Ökológiai Élelmiszer Szövetség (BÖLW) adataiból. Ezzel a teljes német élelmiszer-kereskedelem árbevételéből 6,4%-ot hasítottak ki a biotermékek. Az online illetve direkt értékesítők, a heti piacok kereskedői, a pékségek és a kis hentesüzletek jártak a legjobban. Az ő bevételük átlagosan 35%-kal nőtt a bio szegmensben. A legkeresettebb az organikusan termelt hús, liszt, zöldség és gyümölcs volt. A biotojások piaci részesedése 15%-ra nőtt, a biotej 14%-ra. A biotej ára 5%-ot: 48,8 cent/kg-ra emelkedett a covid-válság alatt. A BÖLW vezetője szerint 2030-ra el tudják érni a “Termőföldtől az asztalig” stratégia egyik fontos célját, hogy a mezőgazdasági termelés negyede már ökológiai legyen. Németországban tavaly 1,7 millió hektárt, az országos termőterület tizedét műveltek organikusan.

Nem lesz csapadék a következő héten
Kevesebb lesz a belvizes terület, növekszik a ködhajlam. Ahol nem lesz köd, ott 10-15 fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet, máshol 5 fokig. A vetéseket károsító fagy nem alakult ki az elmúlt hideghullám során sem, komolyabb éjszakai lehűlés nem várható. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A nappalok a következő egy hétben újabb 24 perccel hosszabbodnak – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében

Facebook Comments