Top agrar hírlevél – február 12.

Tovább drágul a gabona?
Kicsi a kukorica- és a szójakészlet. Ezt áll amerikai mezőgazdasági tárca (USDA) februári jelentésében. A piaci azonban még kisebb készletekkel kalkulált, így az USDA-jelentésre az árutőzsdék enyhe eséssel reagáltak. A kukorica indexe 13 centtel, 550 centre csökkent bushelenként, a szójáé 4 centtel 1383-ra. A párizsi Matifon a búza jegyzés tonnánként 2 euróval 224 euróra esett, a kukoricáé pedig egy euróval 218 euróra. Az USDA 2020/21-re búzából 773,4 millió tonnás készlet vár, a fogyasztást 769,3 millió tonnára prognosztizálja. Kína ebből a korábbinál többet, 30 millió tonnát használ majd fel, India pedig várhatóan 3,5 millió tonnás növekedéssel 96,5 millió tonnát. Év végére (9 millió tonnával kevesebb) 304 millió tonna búza marad a raktárakban az előrejelzés szerint. Az elemzők a gabonaárak további emelkedésére számítanak.

Állja a válságot a mezőgazdasági géplízing
Míg tavaly – az előző évinél – 14%-kal kevesebb pénzt: 639 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, a mezőgazdasági gépek lízingjét 7%-kal többel: 110 milliárd forinttal finanszírozták. Utóbbiban nagy szerepe volt a jegybanki Növekedési hitelprogram (Nhp) kedvezményes lízingkonstrukcióinak. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek tavaly alig 83 050 új szerződést kötöttek, ami 17%-os visszaesés.

Szigorodott a műtrágya vásárlása
Februártól – a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai uniós rendelet hatályba lépésével – változtak egyes műtrágyák (például az ammónium-nitrát) vásárlására vonatkozó szabályok is. Eszerint a vásárlónak ki kell tölteni egy nyilatkozatot és igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat. Enélkül nem szolgálják ki, nem is birtokolhat bizonyos összetételű műtrágyát és műtrágya-alapanyagot.

Rovar-, lombikhús- és szójarazzia
Egyre többen fordulnak – nem feltétlenül valós egészségügyi okból – az alternatív fehérjeforrások felé és iktatják ki az étrendjükből az állati termékeket. Erre figyelmeztetett Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban. A rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját sokan a mindennapi étkezés részévé tennék, de keveset tudnak a kockázatokról. Ezért a miniszter az alternatív fehérjeforrás-fogyasztás feltérképezésére és értékelésére komplex vizsgálatsorozattal bízta meg a Nébihet. „Figyelni kell a világ változásait, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már bizonyított tapasztalatokat, ismereteket sem, amelyek az étkezésben a kiegyensúlyozottságra intenek” – emlékeztetett Nagy István.

Import rózsa helyett magyar nárciszt!
Február 14-e – Valentin napja – a virágpiac kiugró eseménye az év elején. Ilyenkor a vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz. Egyre jobban divatba jöttek azonban a tavaszi hagymás (nárcisz, jácint) virágok is, amelyeket javarészt itthon termesztenek. Így frissen, életerősen kerülnek a virágüzletekbe és még olcsóbbak is. Valentin-nap előtt másfél-két héttel a nagy keresletben az idén is jelentősen megnőtt a rózsa nagykereskedelmi ára – figyelmeztet még időben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tél leghidegebb napjai jönnek
Éjszakánként mínusz 8-15 fokig hűl a levegő, de az északi, hóval borított szélcsendes tájakon hidegebb is lehet, figyelmeztet előre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Napközben is maradnak a mínuszok, csak vasárnaptól várható fagypont feletti napi csúcsérték. Enyhülés még a jövő hét második felében sem valószínű, cserébe sok lesz a napsütés. Az őszi vetések egyelőre jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvíz okoz helyenként gondot. A gyümölcsfák még a téli nyugalmi időszakban vannak, nem okoz problémát az erős lehűlés – írja az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments