Top agrar hírlevél – február 21.

Dühöngő traktorosok a brüsszeli EU negyedben
Brüsszelben csütörtökön a belga (egészen pontosan vallon) gazdák és a fiatal gazdák szervezete 250 traktorral megbénította az EU-s kormányzati negyedet. Így akarják felhívni az éppen a következő hét éves uniós költségvetésről tárgyaló állam- és kormányfők figyelmét arra, hogy az agrárpénzek csökkentése a megélhetésüket veszélyezteti. A Bizottság a vidékfejlesztési források 15%-os csökkentését javasolja. A Tanács azt is megvitatja, hogy a britek kilépésével kieső 12 milliárd eurót pótolja-e a maradó 27 tagállam vagy ennyivel kevesebb pénzből gazdálkodik-e az Unió.

Az áremelkedés húzta ki a csávából a mezőgazdaságot
A mezőgazdaság termelése 2019-ben az állattenyésztési ágazat 1,7%-os növekedése és a növénytermesztés és kertészet ugyanekkor csökkenése következtében 0,3%-kal elmaradt az előző évitől. Ezt azonban ellensúlyozta az áremelkedés: növénytermesztésben az árak 3,2, élőállatoknál, állati termékeknél 5,2%-kal emelkedtek. Így a mezőgazdasági össztermelés értéke 3,6%-kal nőtt – közölte a KSH. Érdekesség, hogy a burgonya termelése 5,7%, az árak 38,0%-kal emelkedtek, így a termelés értékben 46%-kal meghaladta 2018-ban mértet. Az élőállatok tenyésztése 1,7%-kal nőtt, az árak 5,2%-os emelkedésével együtt értékben 7,0%-kal haladta meg az előző évit.

Ezt hozza a Klímavédelmi Akcióterv az agráriumban
Újszülöttenként 10 fával, a méhészek támogatásával és öntözéssel csatlakozik a Klímavédelmi Akciótervhez az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter csütörtökön jelentette be a program részleteit. Eszerint a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek után nem kell majd személyi jövedelemadót fizetni. Csütörtöktől pedig újra pályázhatnak az érintettek a Méhészeti Nemzeti Programra. Emellett a hónap végéig igényelhetik a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatást. Az erdősítés támogatásával az ország erdővel és fával borított területét 2030-ra 27 százalékra akarják növelni, amihez 250 ezer hektár területet kell ilyen művelés alá vonni. Ez új erdők telepítésével és természetes úton befásodott területek erdővé alakításával érhető el. A klímavédelmi célokat szolgálja az öntözésfejlesztés is; a kormány évente 17 milliárd forintot fordít az öntözött területek növelésére. Bővebben itt: https://topagrarmagazin.hu/szja-mentesseget-kapnak-a-meheszek/

Áprilisban indul a baromfi- és sertéstartó telepi pályázat
Egészen pontosan április 24-től lehet két éven át benyújtani a támogatási igényeket, amelyek maximuma pályázatonként 20 millió forint. A támogatás aránya Közép-Magyarországon 40, azon kívül 50%. Fiatal gazdák ennél 10 százalékponttal is nagyobb arányt kaphatnak. A két célterület: 1. A járványvédelemhez kapcsolódó építéssel járó tevékenységek: Állattartó telepi épületek, építmények építése, kialakítása, felújítása, átalakítása. 2. Építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése – állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése.

Kitart az enyhe idő a hónap végéig
Folytatódik a változékony, enyhe időjárás 10 fok feletti napi csúcshőmérséklettel – írja az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében. Több időjárási front is átvonul majd fölöttünk, de csak néhány milliméter csapadék várható, vasárnap és hétfőn élénk szélre számíthatunk. Éjszakai fagy péntekre, szombatra és keddre virradóra lehetséges. A talaj nedvességtartalma a jövő hét közepéig nem változik számottevően, délnyugaton valamelyest tovább csökken. Az enyhe tél következménye, hogy nehezebb lehet a növényvédelem az idei szezonban, ugyanis a kártevőket és a különböző kórokozókat nem ritkította kemény hideg.

Facebook Comments