Top agrar hírlevél – február 28.

Tíz százalék felett drágult a termőföld
A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint, mely 56 ezer földterület tavaly kifüggesztett adás-vételi szerződésén alapul. A szántóterületek árai még magasabbak, 2019-ben átlagosan 1,72 millió forintért lehetett venni. Egymillió forint alatt az ország egyetlen részén sem cserélt gazdát termőföld. A legtöbbet, hektáronként 1,91 millió forintot a Dél-Alföldön, míg a legkevesebbet, 1,24 millió forintot Észak-Magyarországon kértek a földért.

Hétfőn indítja az állam a földeladásokat
Több mint 13 ezer, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. Bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik. A földértékesítési program első ütemében március 2-án 6540 ingatlant kínálnak eladásra nyilvánosan, amelyekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni. Az NFK célja az első fázisban mintegy 5000 hektár állami föld értékesítése, a program 1723 települést érint. Kiemelt cél az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása. Az értékesítendő földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz március 2-től.

Csúcson a kínai sertésimport
Tavaly 41%-kal 3 millió tonnára növekedett Kínában a sertéshús behozatala 2018-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy 870 000 tonnával nőtt a megrendelt mennyiség, ami főleg az kínai állományt megritkító afrikai sertéspestissel magyarázható. A legnagyobb mértékben a mélyhűtött sertéshús importja nőtt az Egyesült Államokból, Dániából és Spanyolországból. Jelenleg éppen az állam által felvásárolt és tárolt készleteket használják fel a koronavírus által leginkább érintett területeken. Szakértők idén az import újabb emelkedését várják – írja a topagrar.com szakportál.

Kormánybiztos lett a korábbi agrárminiszter
“A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá nevezték ki két évre Fazekas Sándor Fidesz-képviselőt, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt, előtte pedig húsz évig Karcag polgármestere. Feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemezze a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat.

Csapadékosra fordul az idő
Szombaton szárazabb időre van kilátás, majd vasárnap ismét sokfelé ered el az eső. Hétfőn átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de kedden és szerdán a jelenlegi számítások szerint megint sokfelé kell esőre számítani. Összességében 20-50 milliméter közötti csapadék valószínű. Szeles időre főként a Dunántúlon van kilátás. Szombat hajnalra fagy várható, a jövő héten azonban folytatódik az évszakhoz képest néhány fokkal melegebb idő. A vetések és a kártevők egyaránt jól teleltek, a korai növények nedvkeringése már be is indult – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments