Top agrar hírlevél – március 5.

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 között
Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram. Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél még hatékonyabban használják ki, ezért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Agrárminisztériummal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit is bemutató, workshoppal egybekötött nemzetközi KFI finanszírozás konferenciát szervez 2020. március 10-én a Magyar Telekom Székházban. Bővebben: https://topagrarmagazin.hu/fejlessze-agrarvallalkozasat-kozvetlen-unios-forrasokbol-2021-2027-kozotti-idoszakban/

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 2-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak ezen megyékből. Az ún. harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban ezt követően is érvényben lehetnek. Emellett fontos, hogy továbbra is fennáll a baromfik kötelező zártan tartása az ország teljes területén.

Ezek a vidékfejlesztési pályázatok várhatóak idén
Kiszámítható és stabil támogatáspolitikára számíthatnak a magyar gazdák idén is – mondta Nagy István agrárminiszter a Portfolio konferenciáján Kecskeméten. Közölte: a tavasszal benyújtandó támogatási kérelmek után több mint 450 milliárd forintot fizetnek majd ki a gazdálkodóknak terület- és állatalapú támogatási jogcímen. A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatos, a mostani program keretében új pályázatok meghirdetése várható. Ezek a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztésére, az öntözési közösségek együttműködésének, a csemetekertek gépbeszerzésének, valamint a termelői csoportok újabb támogatására irányulnak majd.

Csúcson az argentin marhaexport
Tavaly Argentína 711 ezer tonna marhahúst exportált, belsőségekkel és bőrrel együtt 3,4 milliárd amerikai dollár értékben. Ez mennyiségben 202 ezer tonnával, 40 százalékkal több, mint 2018-ban, értékben pedig 48 százalék a plusz. Az EU legnagyobb célpiacai Németország, Hollandia és Olaszország voltak. A legnagyobb megrendelő azonban Kína. A 2016-os 42 ezer tonnáról tavaly megtízszereződött (430 ezer tonna) a kivitel. 2017 óta az “exportbarátabb” kereskedelmi politika is hozzájárult az argentin marhahús térnyeréséhez. Növelheti az EU felé irányuló exportot az EU-Mercosur megállapodás, amely ellen tavaly ősszel Németországban és Franciaországban is tiltakoztak a gazdák. Az EU-ba 99 ezer tonna marhahús érkezhet kedvezményes adókulccsal a dél-amerikai országokból.

Elindult a tavaszi sertéshús fogyasztásösztönző kampány
A „Mi lesz ma a vacsora? – Egy kiváló minőségi sertéshús minden ízében különleges” szlogen alatt futó tavaszi sertéskampány célja, hogy a sertéshúsra ne csupán koleszterinforrásként, hanem vitamin- és ásványianyagban gazdag élelmiszerként tekintsenek a vásárlók. A fogyasztásösztönzésen kívül a sertéságazat stabilizálódását, a sertésállomány csökkenésének megállítását és az ágazatban dolgozók helyzetének javítását is célozza az akció – melyet az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Magyar Húsiparosok Szövetsége visz. A kampány augusztusig tart.

Facebook Comments