Top agrar hírlevél – július 16.

Klímasemleges mezőgazdaságot akar az Európai Bizottság
Az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 55%-kal csökkenteni kell 2030-ig. Ezt írja elő az EU júliusban hatályba lépő klímatörvénye. Ursula von der Leyen bizottsági elnök most mutatta be a „Fit for 55“ javaslatcsomagját arról, milyen intézkedésekkel és részcélokkal teljesítheti a törvényt az unió. Szerinte az EU-nak el kellene érni 2035-ig a klímasemlegességet a földhasználatban, az erdészeti és a mezőgazdasági ágazatban a műtrágyahasználattal, az állattartással együtt. Az erdőstratégiával hárommilliárd fát ültetnének 2030-ig. A bizottság azt is előírná, hogy 2030-ra az energia 40 százalékát megújuló forrásokból kell előállítani. Az üzemanyagokat a bizottság energiatartalom és környezetkárosítás alapján adóztatná. A fosszilis üzemanyagok után gigajoule-onként legalább 10,75 euró adót javasol.

Pályázat zártkertek helyreállítására
Az önkormányzatok, önkormányzati konzorciumok – zártkertként nyilvántartott ingatlanok helyreállítására – 25 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak augusztus 9-től. (A pályázatokat már augusztus 2-től a Herman Ottó Intézet Nkft. honlapján lehet kitölteni.) A pályázóknak vállalni kell, hogy az ingatlanokon fenntartja a növényfajták sokféleségét, fejlesztik a mezőgazdasági hasznosításhoz az infrastruktúrát, felújítják a rajta lévő hagyományos épületeket, a szakrális műemlékeket. A pályázat csak a korábban művelés alatt állt zártkertek helyreállítását támogatja, ugyanis országszerte nagy zártkerti területek váltak gondozatlanná, nehezen megközelíthetővé legtöbbször azért, mert a közelben nincs se áram, se víz, de sok a vadkár. Nagy István agrárminiszter arra számít, hogy a pályázatból a nyertesek fejlesztik majd az infrastruktúrát. A kiírás keretösszege 5 milliárd forint.

Júniusban olcsóbb lett az élelmiszer
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint a júniusi globális árindex 124,6 pont lett, 2,5 százalékkal (3,2 ponttal) alacsonyabb a májusinál, de még mindig 33,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az index az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A növényolaj árindexe 9,8%-kal esett. Júniusban elsősorban a pálmaolaj, a szójaolaj és a napraforgó-olaj ára csökkent. A szemestermények árindexe májushoz képest 2,6%-kal mérséklődött, de még így is 33,8%-kal volt magasabb tavaly júniushoz képest. Ezen belül a kukorica ára csökkent a legjelentősebben, 5%-kal, de 0,8%-kal esett a búzáé is. A tejtermékek árindexe 1%-kal süllyedt, különösen a vaj ára esett. A cukor ára júniusban 0,9, míg a hústermékeké 2,1%-kal nőtt.

Megkezdődött a dinnyeszezon
Idén 3500 hektáron 150-160 ezer tonnás görögdinnye és 12,5 ezer tonnás sárgadinnye termésre számítanak a szakértők – hangzott el a Syngenta szakmai rendezvényén. A hazai görögdinnye 60%-át itthon adják el. Európa legnagyobb termelője Spanyolország, ahol idén 20 ezer hektáron 1,2-1,3 millió tonna dinnyét takarítanak be és 800 ezer tonnát exportálnak. De sokat termelnek az olasz, a görög, a török dinnyések is. Magyarországon, a dinnyetermesztés északi határán, csökken a termőterület, de a termesztés színvonalas, a minőség és a terméshozam világszínvonalú. A termés nagy részét felvásárló áruházláncok a kerek, 10 kilósnál kisebb görögdinnyét veszik át, egyre kapósabb a magszegény/mag nélküli.

Keddig kitart a zivataros idő
Országszerte nem lesz egyenletes a csapadék eloszlása, helyenként nem is lesz eső, de ahol esik 20-30 milliméter várható, szombaton nagyobb felhőszakadások is lehetnek. Kiadósabb esőkre délnyugaton, kevesebbre északkeleten van esély. Az eső a déli országrészen életmentő lehet a kapásnövényeknek, de az eddigi aszály sokfelő okozott kárt. A napi hőmérsékleti csúcs keleten kevéssel 30 fok fölött, nyugaton ez alatt marad. (A borús szombaton csak 25 fok várható). A hétfőn érkező hidegfront után keddtől 25-30 fok lesz a maximum. A levegő páratartalma szombaton és vasárnap napközben is nagy lesz főleg a Dunántúlon. Az északias szelet szombaton és vasárnap a Dunántúlon, hétfőn már többfelé kísérik erős széllökések. Keddtől újra szárazabb időszak kezdődhet az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint.

Facebook Comments