Top agrar hírlevél – július 17.

Országmegjelölés és magyar zászló: már élnek az új szabályok
E hét szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehúsnál is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlanul árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell jelölni a magyar terményeket – hívta fel a figyelmet Nagy István. Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta meg kell jelölni az állat származási helyét és, ha eltérő, a vágási helyét is. A jelölések segítik a fogyasztót a tudatos vásárlásban. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács (BTT) részéről elmondta, a koronavírus-járvány következtében 24 500 tonna húst kellett lefagyasztani, a tárolókapacitások gyakorlatilag megteltek, június óta azonban – ha lassan is – a készletek elkezdtek fogyni.

Megdőlt a világcsúcs búzatermesztésben
Egy új-zélandi gazda 17,398 tonna búzát aratott le egy hektárnyi táblájáról, és ezzel megdöntötte saját három évvel ezelőtti, 16,761 tonnás rekordját. Watson a búzáját 2019 áprilisában vetette el és idén február 17-én aratott. Új-Zélandon az öntözött területekről átlagosan 12 tonna búzát takarítanak be a gazdák. A nagy hozam titkának a rekorder az öntözés mellett a jó fajtaválasztást, a folyékony nitrogénra való átállást és az alapos növényvédelmet jelölte meg.

Már erdőgazdálkodók is felvehetik az MFB hitelét
Mostantól erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is pályázhatnak az MFB Agrár Hitelprogramjában. Erdészeti technológiai, erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházásokra vehető fel forrás. A futamidő 15 év, a hitelösszeg minimuma 5 millió, a maximuma 250 millió forint lehet. Finanszírozható például erdőgazdálkodásban használt gépek, eszközök beszerzése, fatermékek felkészítését szolgáló gépek beszerzése, valamint erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztés. A hitelprogram továbbra is felhasználható a vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására is.

Újraindult a munka a Tönnies vágóhídján
Májusban az egyik legsúlyosabb járványgócpont alakult ki a német Tönnies cég vágóhídján Rheda-Wiedenbrückben, ahol közel 1500 munkavállaló kapta el a koronavírust és az egész járásban kijárási korlátozásokat kellett bevezetni. Csütörtökön részben újraindult a termelés a cég egyes részlegein szigorú biztonsági intézkedések mellett. A járvány az egész német sertésfeldolgozást megbénította, 400 ezer sertést nem tudtak levágni az utóbbi hetekben. Az ISN szakmai szövetség üdvözölte a döntést, a környezetvédőknek azonban már nem tetszik az újraindulás és péntekre tüntetést szerveztek a gyár bejáratához – írja a topagrar.com szakportál.

Hűvös és csapadékos napok jönnek
Sok lesz Magyarország fölött a felhő, többször, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Vasárnap estig 10-40 milliméter közötti csapadék várható, a kevesebb a Dunántúl keleti és a középső országrész nyugati részén valószínű. A hőmérséklet a legmelegebb órákban is 25 fok alatt alakul, a minimumok 10 fok fölött alakulnak. A talajnedvesség növekedésére lehet számítani a felső fél méteres rétegben. Hétfőn és kedden melegebbre, szárazabbra fordul az idő, a következő hidegfront szerdán valószínű – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében. Az aratást nehezíti az esős időjárás, a kapás növények fejlődéséhez valamint a dunántúli és közép-magyarországi száraz talajokra viszont jól jön a csapadék.

Facebook Comments