Top agrar hírlevél – június 19.

Nagyot ugrottak a felvásárlási árak
Áprilisban 12,8 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel korábban- derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A gyümölcsök 73, az ipari növények 61 százalékkal drágultak. A gabonafélék felvásárlási ára áprilisban 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A zöldségfélék ára szintén szeptember óta először emelkedett szerény 0,7 százalékkal, a burgonya kéthavi csökkenés után 5,7 százalékkal drágult. Az élőállatok ára 6,6 százalékkal ment feljebb. 

Jönnek a diákmunkások – így kell felvenni őket
Iskolaszünetben a 15. életévüket betöltött diákok is dolgozhatnak, ám ehhez kell a szülői hozzájárulás – hívta fel a figyelmet Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai minisztérium parlamenti államtitkára. Minden esetben írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört, ezen felül célszerű rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt. A diákok foglalkoztatásánál is érvényes a minimálbér, ami nyolc óra esetén bruttó 161 ezer forint. Diákot a munkaadók egyszerűsített foglalkoztatásban és iskolaszövetkezeten át is alkalmazhatnak.

Tömeges koronavírus-fertőzés egy német vágóhídon
Ötszáz munkavállalóból 400-nak lett pozitív a koronavírustesztje Rhedában a Tönnies élelmiszeripari cég vágóhídján. További 500 teszt kiértékelésére még várnak. Az első eredmények után szerdán azonnal leállították a termelést és tart a hatósági vizsgálat, a gyárban 7 ezren kerültek karanténba. A kelet-vesztfáliai Gütersloh teljes körzetében extra óvintézkedéseket vezettek be, bezártak az iskolák és a napközik. A járvány első heteiben még jól állt a cég: 13 ezer tesztből akkor csak 128 lett pozitív. Német és amerikai vágóhidakon már tavasszal kialakultak járvány-gócpontok.

Haszonállat-embriológiai laboratóriumot adtak át Herceghalmon
Az állattenyésztésben a géntartalékok képzése nemzetstratégiai, illetve nemzetbiztonsági érdek, csakúgy, mint a biztonságos élelmiszerek előállítása – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A több mint 100 millió forintos beruházás főként a gyakorlati kutatásokat segíti. “A koronavírus-járvány is azt mutatta meg, hogy a géntartalékok mennyire fontosak az ország kiszolgáltatottságának csökkentéséhez” – mondta a főigazgató, aki szerint a hazai agráregyetemi integrációval (Gödöllő, Keszthely és Kaposvár) összhangba kerül az agrárkutatás az oktatással.

Hétfőig tart Medárd
Hétfőig folytatódik az esős, gyakran erősen felhős idő, de az ilyenkor szokásos lesz a hőmérséklet. Újabb 20-40 milliméter esőre van esély, északon, északkeleten eshet több. Utána egy anticiklon melegedést hoz. Az utóbbi tíz napban az ország középső részén már több mint 100 milliméter, máshol 30-80 milliméter eső esett. A talaj felső, fél méteres rétegében megszűnt a kritikus szárazság.

Facebook Comments