Újabb tömeges fertőzések egy német vágóhídon

Ötszáz munkavállalóból 400-nak lett pozitív a koronavírustesztje Rhedában a Tönnies élelmiszeripari cég vágóhídján. További 500 teszt kiértékelésére még várnak.

Az első eredmények után szerdán azonnal leállították a termelést és hatósági vizsgálat zajlik a gyárban 7 ezren kerültek karanténba. A kelet-vesztfáliai Gütersloh teljes körzetében extra óvintézkedéseket vezettek be, egyebek mellett bezáratták az iskolákat és a napköziket.

A dolgozók fele kelet-európai

Az utóbbi hetekben számos németországi húsfeldolgozóban alakult ki fertőzésgóc, amiben szerepe lehet egyebek mellett annak, hogy üzemekben az új típusú koronavírusnak (Sars-Cov-2) kedvező módon alacsony a hőmérséklet, de annak is, hogy a dolgozók jelentős része kelet-európai vendégmunkás, akik általában fertőzésveszélyes környezetben, zsúfolt tömegszállásokon laknak.

A több húsüzemet működtető Tönnies-holdingnál – dolgozó csaknem hétezer ember nagyjából fele alvállalkozói szerződéssel foglalkoztatott kelet-európai hentes és mészáros. A rheda-wiedenbrücki járványkitöréshez a járási közigazgatási hivatal szerint az is hozzájárulhatott, hogy a járványlassító utazási korlátozások lazítása után sokan rögtön hazalátogattak, és néhányan magukkal hozhatták a vírust otthonról.

A Tönnies vezetősége az utóbbi hetekben tízezernél is több koronavírustesztet végeztetett el a dolgozók körében, hogy megelőzze a gócok kialakulását. A rheda-wiedenbrücki eset az eddigi legsúlyosabb.

A képen a Tönnies telephelye Rhedában

Facebook Comments