Top agrar hírlevél – június 26.

Milliárdokat fizet a Bayer, csak álljanak le a gyomirtóperek
Százezer per is lezárulhat az Egyesült Államokban, ha a felperesek elfogadják a Bayer vegyipari cég összesen 10,9 milliárd dolláros ajánlatát. A Roundup gyomirtó miatt perelték be a gyártót, miután a glifozát hatóanyagot a bírók bizonyíthatóan rákkeltőnek ítélték. A Bayer a Roundup jogait, és a peres kötelezettségeket a Monsanto felvásárlásával örökölte. A német cég a Monsantóért 63 milliárd dollárt fizetett 2018-ban, de utána az első perben az elmarasztalta a bíróság, ami igazi lavinát indított el.

A légkondicionáló fertőzött tömegeket koronavírussal Németországban?
Az utóbbi hetek legsúlyosabb németországi koronavírus-fertőzése történt a Tönnies húsfeldolgozóban Rheda-Wiedenbrückben. Több mint 1500 pozitív esetről tudni, a tartományi kormányzat az egész gütersloh-i járásra korlátozásokat vezetett be. A vizsgálat szerint az a klímaberendezés lehet a felelős a vírus terjesztéséért, amelyik a húsdarabolóban 6-10 fokra hűti a hőmérsékletet és a levegőt szűrés nélkül cirkuláltatja. Ez a módszer általános a vágóhidakon, de csak most figyeltek fel rá a virológusok. Nagy teljesítményű szűrők és az UV sugárzás lehet a megoldás – írja a topagrar.com.

Megjelentek a rendeletek az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások támogatásáról
A termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások a Gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintos forrásra pályázhatnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. Június 29. és július 12. között a baromfi- és a sertéságazat szereplői igényelhetnek támogatást. Július 13. és július 27. között a méhészek, az anyajuh-, az anyatehén tartók és a tejhasznú szarvasmarha tenyésztők kerülnek sorra. A bortermelők július 28. és augusztus 10. között kérhetik a támogatást. A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek összesen egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak .

Mezőtúri Syngenta vetőmag-kutató
Másfél milliárd forintból Mezőtúron építette fel Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát a svájci Syngenta. A fő profil a kukoricanemesítés és az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése lesz. Nagy István agrárminiszter az átadón a magyar mezőgazdaság “koronaékszerének” nevezte a vetőmagtermesztést. Magyarország vetőmagágazata évi 190 milliárd forint értékű árut állít elő, amelynek felét exportáljuk.

Újabb esők
Északon 20-30 milliméter, délen nagyjából 10 mm esőre – záporra, zivatarokra – számíthatunk a következő öt napban. A hétvégén 30 fok is lesz, de a hétfőn érkező hidegfront miatt 25 fokig esik vissza a hőmérséklet. Pénteken a Dunántúlon várható szeles idő, majd hétfőn és kedden újra megerősödik a légmozgás. A jövő héten szerdán és csütörtökön lesz permetezésre leginkább alkalmas időjárás. Az utóbbi tíz napban délkeleten 100 milliméternél is több esett, míg északnyugaton többfelé 20 milliméternél is kevesebb. Árhullám vonul le több folyónkon, az Alföldön pedig belvizes területek is előfordulnak – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments