Top agrar hírlevél – július 3.

Jönnek a termelői integrációs szervezetek
A gazdák értékesítési pozíciójának erősítésére hozta létre az Agrárminisztérium a termelői integrációs szervezetet, a tisz-t. Azt a legalább 10 tagból álló, az  adott régió termelésének minimum 1 százalékát adó szervezet ismertethetik el tisz-nek. Anélkül tárgyalhat a kereskedőkkel, feldolgozókkal a közös értékesítésről, egységes árról, hogy az egyes termelők áruja a tisz tulajdonába kerülne. Segítséget nyújthat tagjainak az áruk közös szállításában, tárolásában, raktározásában, a marketingben, a minőségbiztosításban és az informatikában is. Bővebb információért írjanak a borkert@am.gov.hu e-mail címre. 

A magyar gazdák alig, a franciák jobban félnek a zöldektől
Négy ország 2500 gazdálkodóját kérdezte meg az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek Szövetsége (Copa Cogeca), arról, erős-e a mezőgazdasággal szembeni kritika, a megvetés (agri-bashing), befolyásolja-e ez a munkát? A francia és a német termelők panaszkodtak leginkább. Náluk 75 százalékkal illetve 59%- kal több a bírálat, de itthon csak 38%, Olaszországban alig 12%. A francia termelők 26 százalékának közvetlenül becsmérelték a gazdaságát, a magyaroknak viszont csak 6%-ának. Nem meglepő, hogy a francia és a német termelők egyharmada egyre kevésbé motivált, és azon gondolkodik folytassa-e tovább.

Tovább nőttek a bérek a mezőgazdaságban
Az átlag felett, 9 százalékkal 312 600 forintra nőtt az átlagbér a mezőgazdaságban. A  feldolgozóiparban alig 0,5, de az építőiparban 12 %-kal emelkedtek a fizetések. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Áprilisban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt Magyarországon, ami 7,8%-kal nagyobb az egy évvel korábbinál. A nettó fizetés 266 100 forint. A reálkereset így 3,9%-os infláció mellett 4,6%-kal emelkedett. 

Félmilliárd forintból fejleszt a Gallicoop
Mintegy 282 millió forintos támogatást kapott a koronavírus járvány miatt létrehozott, kormányzati versenyképesség-növelő programban a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A vállalat saját forrásaival együtt 582 millió forintból fejleszti az energetikai rendszerét és modern csomagológépet vásárol. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Erdélyi István elnök-vezérigazgató Szarvason a cég székhelyén írta alá a támogatási szerződést. Magyarországon 806 vállalat összesen 377 milliárd forint értékű beruházás indít a következő hónapokban a miniszter szerint, amit a kormány 169 milliárd forinttal támogat.

Szárazabbra fordul az idő
Szombat délig 5-20 mm esőre van esély, a Kisalföldön lesz kevesebb, Vasárnaptól viszont száradnak a talajok a széltől is. A csúcshőmérséklet 30 fokot közelít majd, de csökken a fülledtség. Keddtől – egy hidegfront után – visszaesik a hőmérséklet. Az őszi kultúráknak száraz és meleg kellene – az aratás előtt – az éréshez. A kapások viszont gyorsan fejlődnek  a csapadék és a melegben. A napraforgó már virágzik. A párás levegő segítette a kórokozók elszaporodását. Már érik a meggy és már a körte is – írja az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments