Top agrar hírlevél – július 10.

Íme a top agrar magazin júliusi száma
Maga alatt vágja a fát, aki most nem megy előre. Erre figyelmeztet egy Hollandiában élő magyar startup vállalkozó. A koronavírus-járvány után a kormányok ugyanis öntik a pénzt a gazdaság újraélesztésébe. Erdélyi István, a pulykafeldolgozó Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója is az innovációra voksolt, szükség lesz az automatizálásra, hogy több legyen a termelők profitja. Kevés cég mondhatja, hogy üzletet tudott csinálni a koronavírus-járványból, de a szabadegyházi izocukor- és bioetanol-gyártó cégnek sikerült. Olvassa el, hogyan született meg a Hungraszept fertőtlenítő. A lapban a leendő strucctartók is kapnak tippeket, de az is kiderül, hogyan lehet minőségi búzát aratni és idénymunkást találni. A lap online máris olvasható a Laptapir oldalán két hétig ingyenesen: https://laptapir.hu/magazin/top-agrar

“A magyar férfiember archetípusa a gazda”
Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a “Mindent a magyar vidék jövőjéért” című könyv bemutatóján. A kormányfő szerint – 2010 előtt – a vidék a forráselosztások vesztese volt. De 2010 – a Fidesz kormány hivatalba lépése – óta a “termőföldet megvédték”, a mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott. Úgy véli, az sincs messze, hogy a magyar faluban olyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban. A kötet – amelynek egyik szerzője Fazekas Sándor korábbi szakminiszter – ismerteti a magyar mezőgazdaság rendszerváltás előtti és utáni évtizedeit.

Rendet tesz a politika a német húsiparban
Júliusban a német parlament elé kerülhet a szövetségi munkaügyi minisztérium törvényjavaslata a húsipar megregulázásáról. Hubertus Heil miniszter a témában tartott parlamenti vitanapon úgy értékelte, a szereplők visszaéltek az üzemi szerződésekkel és a munkaerő-kölcsönzéssel. Ezután tilos lesz kölcsönzött munkaerőt és alvállalkozókat dolgoztatni, a körülményekre és a fair bérekre is jobban figyelnek. A húsipar a koronavírus-járványban akkor került a figyelem középpontjába, amikor több üzemben vírusgócok alakultak ki. A munkásszállások ugyanis túlzsúfoltak, az üzemek az alvállalkozókra és a munkaerő-kölcsönzőkre hárították a felelősséget, amikor a hatóságok súlyos hiányosságokat tártak fel.

Nagyot nőtt az argentin húsexport
Argentína – 2019 első hat hónapjához képest – 21,5 százalékkal több – összesen 223 ezer tonnányi, 886 millió euró értékű (azaz 12 százalékkal több) hűtött, fagyasztott vagy feldolgozott marhahúst exportált az első félévben. Legnagyobb vevő Kína, ide 30 %-kal több árut szállított, amit a rangsorban Chile és Izrael követ. Az Egyesült Államokba 4 ezer tonnát vittek a brazil cégek, pedig ide higiéniai okok miatt 17 éven át nem szállhattak, és csak tavaly kaptak zöld jelzést. Az EU-ból viszont szűkebben rendeltek. A német és a holland piacra egy ötödével, az olaszra 27 százalékkal kevesebb argentin marhahús érkezett.

Esős hidegfront után jön a száraz meleg
A péntek-szombati kánikula után erős hidegfront hoz 10 Celsius fokos lehűlést és 2-15 milliméter esőt (nyugaton kevesebbet, keleten többet). Vasárnaptól száraz lesz az idő, feltámad a szél, csökken a talaj vízkészlete. A jövő hét közepén 25-30 fokos maximumot jelez az OMSZ agrometeorológiai elemzése. A búzát, az árpát, a repcét aratják, ehhez száraz és meleg idő a jó, mert főleg keleten sokfelé a sáros talajon nehéz a kombájnokkal dolgozni és a termény nedvességtartalma sem ideális.

Facebook Comments