Top agrar hírlevél – június 5.

Agráregyetemi óriás születik
Augusztus 1-jétől – az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara – beolvad a Szent István Egyetem szervezetébe. Erről jelent a törvénymódosítás a Magyar Közlöny május 28-i számában. A Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem is a továbbiakban egy szervezetben működik tovább, amivel a régió egyik legnagyobb agrárképzési intézménye jön létre. Erről számolt be az M1 Ma reggel című műsorában Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. A nagyívű átszervezést azzal indokolta, hogy a hazai agrárképzést és agrárkutatást visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra, amelyben 11 egyetemen és 17 képzési helyen folyik az oktatás.

Magához tért a búza árfolyama
A párizsi árutőzsdén (Matif) a szeptemberi jegyzésű búza árfolyama 184,75 euró/tonnára nőtt az utóbbi napok veszteségei után. A várható európai termésmennyiséget a szakértők lefelé korrigálták. Az amerikai betakarítás kezdete fékezi az árak további emelkedését. Kukoricából augusztusra 169,25 euró/tonnán állt az árfolyam, míg Chicagóban (CBOT) 3,24 dollár/bushelre esett. A további csökkenést az etanol iránti növekvő kereslet akadályozta meg. Az augusztusi határidős repce Párizsban enyhe pluszban zárt, 374,25 euró/tonnán. A szójával Chicagóban 8,58 dollár/busheles árfolyamon kereskedtek, ami szintén emelkedés. A júniusi soványtejpor 2210 euró/tonnával pluszban zárt, a júniusi határidős vaj árfolyama ellenben 3290 euró/tonnára csökkent június 4-én.

Ma startol a mezőgazdasági összeírás
Online kitöltési szakasszal veszi kezdetét június 5-én az Agrárcenzus 2020 – közölte a KSH. A 750 ezer érintett számára a válaszadás kötelező. Akik online nem töltik ki az adatokat, őket ősszel összeírók keresik fel. Kérdések vonatkoznak egyebek mellett a növénytermesztési jellemzőkre, az állatállományra, a dolgozókra, az agrár digitalizációra. Agrárcenzust tízévente végeznek. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja. Az adatokból nyert mezőgazdasági “térkép” a következő évek döntéseinek alapját képezi, ezért fontos a pontos válaszadás.

Drága lehet a permetezés, ha nincs vizsgaidőpont
Idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni – hívja fel a figyelmet a Nébih. Aki ennek nem felel meg, annak a gépét a hatóság leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít. A vizsgákra való túljelentkezés és a koronavírus-helyzet miatt idén elegendő a vizsgaidőpont megszerzése, jövőre már csak vizsgáztatott géppel lehet növényvédelmi munkát végezni az EU előírásai alapján.

Jelentős csapadék várható
A következő egy hétben az ország nagy részén 20-50 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű, ami átnedvesítheti a talaj felső fél méteres rétegét. A levegő páratartalma is megnövekszik, ami a növényi kórokozók elszaporodását hozhatja. A szél pénteken lesz nagy területen erős, szombattól mérséklődik. A minimum hőmérsékletek 13 és 18 fok, a maximumok 23-27 fok között alakulnak. A fél méternél mélyebb talajrétegekbe az elmúlt hetek csapadékából szinte semmi sem szivárgott le, ott tavasz eleje óta folyamatos a nedvességvesztés – írja az OMSZ agrometeorológiai elemzése.

Facebook Comments