Top agrar hírlevél – május 29.

Újabb 80 milliárdos mentőcsomag
Az állattenyésztőknek és a kertészeknek új beruházási pályázati csomagot hirdetett Nagy István agrárminiszter. A koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklésére 50 milliárd forintra pályázhatnak majd állattartó telepek, 30 milliárd forintra pedig üveg- és fóliaházak építésére, korszerűsítésére, zöldség-gyümölcs hűtőházak, zöldségtárolók építésére, bővítésére, korszerűsítésére. Egy-egy projekre maximum 2 milliárd forint támogatást lehet elnyerni.

Több pénzt adna Brüsszel a mezőgazdaságnak
Bemutatta – az összesen 1850 milliárd (!) eurós – 2021-27-es költségvetési-, válságkezelési tervét Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke a költségvetés főösszegét 1100 milliárd euróra emelné és emellé 750 milliárd eurós, a járványból való kilábalást segítő csomagot is hozzáadna. Utóbbihoz az EU hitelt venne fel, és a tagállamoknak vissza nem térítendő támogatásként, illetve hitelként utalná tovább. Magyarország ebből 8,1 milliárd eurót valamint 6,9 milliárd eurót kapna. A bizottság 15 milliárd euróval növelné (a kap 2. pillérében) az agrártermelők zöld átállását segítő forrásokat.

Washingtonba készülnek a magyar agrár startupok
Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be online konferencián a NAK TechLab programban támogatott öt magyar startup. Közöttük az intelligens méhkaptárt megalkotó Beebox, az egyedülálló szarvasmarhasúly-mérő alkalmazást fejlesztő Agroninja, az automatizált megoldással működő, egész évben kiemelkedő minőségű növényeket előállító bedrock.farm, a vegyszermentes, kontrollált növénytermesztés technológiáját alkalmazó Growberry, valamint a sertések betegségeinek korai felismeréséhez hozzájáruló Serket. Az amerikai piacra lépést segítő program a tervek szerint októberben személyesen, Washingtonban folytatódik.

Hol a legnagyobb gond az illegális fakitermelés?
Elkészítette a Nébih az egyes megyék kockázati besorolását. A tavalyi ellenőrzései alapján így az illegális fakitermelésben és kereskedelemben Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Bács-Kiskun és Pest megye is az „igen magas” kockázatú megyék közé került. Baranya, Csongrád, Fejér és Hajdú-Bihar megye besorolása viszont javult egy kategóriával. Az ellenőrzések során valamivel kevesebb, összesen 25,47 millió forint bírságot rótt ki, de két és félszer több: 59 millió forint bevételt, valamint két és félszer több (4789 m3) faanyagot kobzott el illetve vett zár alá a hatóság. Emellett 671 jogszerűtlen hirdetést is kiszűrtek az ellenőrök.

Csak lassan enyhül a szárazság
Szombaton elszórtan eshet az eső, vasárnap északkelet felől egy csapadékzóna éri el az országot, így sokfelé eshet. A következő egy hétben 5-10 milliméter csapadék valószínű, de szeles marad az idő. A hajnali hőmérsékleti minimumok 10 fok körül, a napi maximumok pedig 20 fok körül lesznek, melegedésre a jövő hét közepétől van kilátás. Az utóbbi egy hétben az ország nagy részén 10-20 milliméter csapadék esett, a talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma sokat javult. Még mindig 40% alatti Budapest tágabb környezetében, és foltszerűen az Alföldön, ahol csak 1-7 milliméter csapadék hullott.

Facebook Comments