Top agrar hírlevél – május 8.

Íme a top agrar májusi száma
“Egyre erősebb az összefogás a gazdák között” – mondja Nagy István agrárminiszter. A nagyinterjúban a tárcavezető azt ígéri, hogy a szektor ad munkát az elbocsájtottaknak. A gazdák szerint a vírusnál több kárt okozott a fagy és az aszály, és vészforgatókönyv is kell, mert a neheze nyáron jön. Bemutatjuk a gyomappot, amely felismeri a bajt okozó növényt, és szert is kínál ellene. Beszámolunk a durvuló húsipari harcokról, a batátában rejlő potenciálról, a silózás hét főbűnéről, gép rovatunkban pedig grubbereket teszteltünk. Mellékletünkben az urban farming, a városikert-mozgalom, amelyet az önellátás is éltet. A lap szombattól kapható a nagyobb újságárusoknál, online már most olvasható a Laptapir oldalán. (https://laptapir.hu/magazin/top-agrar)

Jöhetnek a külföldi idénymunkások!
Nem csak a határ menti, de a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is jöhetnek a magyar földekre dolgozni. Nekik beutazásuk előtt egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, hogy kizárják a koronavírus-fertőzés gyanúját. Érkezésüket a foglalkoztatónak 48 órával korábban be kell jelentenie az illetékes határrendészeti kirendeltségnek, megjelölve az idénymunkás nevét, okmányszámát, a szállás helyét, továbbá a munkavégzés tervezett helyét és időpontját – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a csütörtökön megjelent kormányrendelet-módosításról.

Hét százalékkal eshet a magyar gazdaság
A koronavírus-járvány következményeként idén a teljes, 27 tagú Európai Unió gazdasága 7,4%-kal, Magyarországé 7%-kal csökkenhet – áll az Európai Bizottság tavaszi prognózisában. Ez borúsabb jóslat, mint a magyar kormány mínusz 3%-os várakozása. Egy év múlva várható visszapattanás: 2021-re 6,3%-kal nőhet az európai, ezen belül 6%-kal a magyar GDP. A munkanélküliségi ráta az EU-ban a tavalyi 9%-ra, Magyarországon 7%-ra  növekedhet. A magyar költségvetési hiány 5,2%-ra kúszhat fel. 2020-ban 14%-kal eshet vissza az export, és 15-tel az import.

Új kormányrendelet védi az élelmiszer-beszállítókat 
A kereskedő nem csökkentheti egyoldalúan az agrár- és élelmiszeripari termékek beszerzési árát, és nem is fenyegetheti a beszállítót a közös megegyezéssel való árcsökkentés érdekében azzal, hogy különben csökkenti a rendelési mennyiséget, más beszállítótól szerzi be a terméket, vagy a beszállító termékét kizárja az akciósként hirdetendő termékek közül – hívja fel a figyelmet a Deloitte tanácsadócég. A beszállítókat védő új szabály egyelőre csak a veszélyhelyzet idején hatályos. A kormány ezzel akarja megakadályozni, hogy a kiskereskedelmi különadó miatt kieső nyereséget a láncok a beszállítókon hozzák vissza.

Már csak egy hétig adható be az egységes kérelem 
A szankciómentes benyújtási határidő május 15-e. A koronavírus-járványra tekintettel a falugazdászok 77 426 darabot telefonon rögzítettek a Magyar Államkincstár online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel, előre leegyeztetett időpontban, csak indokolt esetben, 9993 alkalommal éltek. Aki betartja a május 15-i határidőt, ő szankciómentesen jelenthet be esetleges adatváltozást június 2-ig, kivéve a közvetlen állatalapú kérelmeket. A korábbi években az összes kérelem 70 százalékát intézték a kamarai falugazdászok.

Nem várható csapadék egy ideig
A következő egy hétben az ország nagy részén egyáltalán nem valószínű csapadék, fokozódik a két hónapja tartó aszály, a talajok minden rétege tovább szárad. A maximum hőmérséklet a pénteki 20-25 fokról vasárnapra már 25-30 fokra emelkednek. Majd hétfőn este északnyugat felől hidegfront érkezik, feltámad a szél, kedden 20 fokra csökken a napi maximum, azonban esőt ez a front sem hoz – áll az OMSZ meteorológiai előrejelzésében. Az elmúlt tíz nap esői sokfelé nem hozták meg a kívánt mennyiségű csapadékot. Ami esett, az is többszöri, kis mennyiségekből jött össze, a szél és a napsütés hamar felszárította a felszínt.

Facebook Comments