Top agrar hírlevél – március 12.

Már olvasható a top agrar márciusi száma
Gabonakrízis után baromfihiány vagy brutális drágulás jön a baromfiszektorban – ezt jövendöli a top agrar magazin márciusi számában Bárány László, a Master Good-csoport elnöke. A madárinfluenzánál is súlyosabb csapás ugyanis a szektorra a covidjárvány és a gabona-árrobbanás. Március vége felé már vetik a kukoricát Győr-Moson-Sopron megyében, a peresztegi nagygazdaságban. Korán kezdik, de megéri, így ugyanaz a hibrid két tonnával is többet is terem, mintha májusban vetnék. Eláruljuk, hogyan. Készüljön, mert drónpiaci robbanást hozhat az az olcsó mobilos applikáció, amellyel a gazdák azonnal látják felülről a tábláik állapotát. Érdekli, mi a dán csodarecept az ammónia ellen, miként redukáljuk a pH-értéket, hogy több nitrogén jusson a szántóföldekre? Eláruljuk, milyen lisztkukacos immunerősítőt ajánlunk a pandémiára, és hogyan rendezhet be rovarfarmot a fiókj ában. Mert a lárva olcsó, egészséges és finom… A magazin már most olvasható a Laptapíron.

Az áremelkedéssel lett pluszban az agrárium
A mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2973 milliárd forint volt, amelyből a növénytermesztés 1733 milliárd forintot, az állattenyésztés 1026 milliárd forintot állított elő, a KSH közleménye szerint. A termelés előző évi áron 2,2%-kal csökkent, folyó áron viszont 4,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit a 7,2%-os áremelkedés miatt. A növénytermesztés értéke az árváltozás 6,6%-kal, az állattenyésztésé 1,8%-kal nőtt. A növénytermesztés a tavaszi aszály, a kalászosok betakarítását nehezítő esők, a kisebb szántóföldi terület miatt csökkent. Az élőállat 2,4%-kal lett kevesebb: de 1 %-kal több lett a szarvasmarha, 1 százalékkal kevesebb a sertés és 5 %-kal a baromfi. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat a bruttó hazai termék (GDP) 3,5%-át állította elő tavaly.

Vége a vámháborúnak
Az EU és az Egyesült Államok kölcsönösen több milliárd euró értékben büntetővámot vetett ki 2019 októberben élelmiszerekre és élvezeti cikkekre. A vámoktól drágább lett az export, ami az uniós és az amerikai élelmiszer-termelőket is sújtotta. A napokban Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök megállapodott, hogy négy hónapra felfüggesztik ezeket a még Donald Trump elnöksége idején bevezetett intézkedéseket. A termelők fellélegezhetnek, az érdekképviseletek remélik, hogy nyárra  megszületik a tartós egyezség.

Uniós jogot sértett Magyarország
Döntött az Európai Bíróság arról a 2009-es magyar törvényről, ami tiltja a különböző országokból származó azonos termékek kiskereskedelmében az eltérő árréseket. Az Európai Bizottság szerint a magyar törvény sérti az áruk szabad áramlásának elvét, valamint a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló rendeletet. Ezért indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. Az uniós bíróság most megállapította, hogy a magyar törvény hatással van a kiskereskedők által a fogyasztók részére értékesített mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek árképzésére. Ily módon korlátozza e termékek kiskereskedelmi ára meghatározásának szabadságát. Magyarország azzal védekezett, hogy a törvényt a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen hozták. A bíróság szerint azonban a szabályozás nem alkalmas arra, hogy ezt  “koherens és szisztematikus módon” elérjék.

Drágulhat a hús és a tej
Az állattartók az emelkedő önköltség miatt elkerülhetetlennek tartják a hús- és tejtermékek drágulását, jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az áremelést a takarmányok (30-50%-os) valamint az energiahordozók drágulásával, az afrikai sertéspestissel és a baromfiinfluenzával indokolja a kamara. A NAK szerint hasonló folyamatokat látni külföldön, Németországban például már az elmúlt hónapokban jelentősen nőttek az élőállat-árak.

Esni fog az eső délnyugaton
Péntek hajnaltól észak felől elered az eső, északkeleten eleinte havas eső, hó is eshet. Délen, délnyugaton szombat reggelig 10-20 milliméter eső várható, máshol csak 2-5 mm valószínű. Vasárnap a Tiszántúlon 5 milliméternél is több esőre számíthatunk. A hétvégén csak itt-ott lesz fagy, nappal 10-15 fok várható. Pénteken és hétfőn sok felé lesz erős a szél. A jövő héten újabb lehűlés érkezik. Jókor jön az eső, mert az ország délnyugati kétharmadán már három hete nem esett, száraz a talaj felső rétege, áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments