Top agrar hírlevél – március 9.

Gyilkos vírus pusztít a lovak között
Lovas berkekben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb járványától tartnak, miután Valenciában a lóherpesz-vírus egy különösen agresszív variánsa fertőzött egy versenyen. Azóta Németországban is terjed az EHV-1 törzs sőt, már a dohai lovastornán is felbukkant. A nemzetközi szövetség (FEI) március 28-ig ezért tíz országban minden nemzetközi versenyt lemondott és a nemzeti tornákat is halasztják. Nehezíti a védekezést, hogy a főleg kancákra veszélyes lázzal kezdődő és az állat elhullásához vezető betegség lappangási ideje 2 hét is lehet. Az állatorvosok azt javasolják a lótartóknak, hogy a herpesz ellen rendszeresen oltassák lovaikat, és zárják más istállóból származó állatoktól.

Világranglistán a hazai öko-gyümölcstermelés
Világviszonylatban a tizedik leggyorsabban bővül a magyar ökológiai gazdálkodás, és a világ 12. legnagyobb öko-gyümölcstermelőjévé váltunk az ültetvények mérete alapján. Az IFOAM és a FiBL ökológiai évkönyéből azt is megtudtuk, hogy a vizsgált 187 országból az “öko” csak tizenötben éri el az összes művelt terület egytizedét. Itthon alig 6 százalék. A biotermékek dinamikusan növekvő forgalma 2019-ben világszerte elérte a 106 milliárd eurót, az EU-ban évi 8-10 százalékkal nő. Az EU-s biopiac már évi 41,4 milliárd eurós, ennél csak az USA-é nagyobb: 44,7 milliárd euróval. Az unióban a német a legnagyobb biopiac (12 milliárd euró), de Dániában érték el a biotermékek a legnagyobb – 12 százalékos – arányt az élelmiszer-fogyasztásban.

Rekordmagas élelmiszerárak
Februárban – 2014 júliusa óta – a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak. Így már kilenc hónapja nőnek az árak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. A februári 116 pontos árindex januárhoz képest 2,4%, az egy évvel ezelőttinél 26,5%-os drágulás. Februárban a cukor drágult a legtöbbet (6,4%), mert a főbb termelő országokban kisebb lett a gyártás, miközben nőtt az ázsiai import. A növényi olajok februárra 6,2 százalékkal, a tejtermékek 1,7%-kal, a szemestermények 1,2%-kal, a húsfélék 0,6 százalékkal drágultak egy hónap alatt.

Elhunyt Szabó János volt agrárminiszter
Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Szabó János, az Antall- és a Boross-kormány földművelésügyi minisztere, aki 1993-1994-ben vezette a szaktárcát. Szabó János 1990-ben a Független Kisgazdapárt Győr-Sopron megyei területi listáján szerzett képviselői mandátumot, az Országgyűlésben a frakcióvezetői posztot is betöltötte. Tápiószentmártonból származott, Szegeden végzett jogot, 1965-től élt Győrben, politikai pályafutása előtt és után ügyvédként dolgozott.

Kevés esőt hozott a hidegfront
Lehűlt az időjárás, megjöttek a kemény éjszakai fagyok, melegedésre csak a hét második felétől számíthatunk. Már két hete nem esett számottevő eső, ezért keleten is kevesebb a belvíz. A február végi 20 fokos melegtől a déli országrészben kirügyeztek a korán virágzó gyümölcsfák, így a múlt heti mínuszok már fagykárt is okozhattak. A hidegfront azonban újra lelassította a növények fejlődését.

Facebook Comments