Top agrar hírlevél – március 18.

Megjelent a március–áprilisi top agrar magazin
Indul a drónboom! Megjelent a drónos permetezést engedélyező korszakváltó rendelet, bemutatjuk, mi változott. Damak Ferencet, a piacvezető márka európai központjának üzletág-vezetőjét kérdeztük, mire számítsanak a gazdák ettől a vadonatúj üzletágtól. Nehéz döntés előtt állnak a hazai zöldborsó- és csemegekukorica- termelők: érdemes-e folytatni? Bemutatjuk a szentesi nagygazdaságban bevált modellt. Eláruljuk, miként lehet szántással több szenet megkötni a talajban. Vetés előtt továbbadunk néhány fortélyt a kukoricatermesztésben az aszály és a hőstressz kezelésére. Ezen kívül tippet adunk a borjak takarmányozásához, és bemutatjuk, hogyan érdemes a marhainfluenza ellen védekezni. Végül, de nem utolsó sorban Halmai Péter professzortól megtudjuk, mit okoz majd itthon a mezőgazdaságból élőknek az orosz–ukrán háború. A lapot a Laptapíron (www.laptapir.hu) olvashatja online az összes korábbi számmal együtt. A print újságra itt fizethet elő kedvezményesen: https://elofizetes.mediacity.hu/termek/top-agrar-magyar-kiadas-kedvezmenyes-elofizetes/

Tovább drágul a műtrágya a háborútól
A háború kezdete óta a karbamid tonnánkénti ára az USA-ban 255 dollárról 805 dollárra (269 000 forint, egyiptomi kikötőkben 370-ről 950 dollárra (317 300 forint) emelkedett, miközben a diammónium-foszfát ára 210 dollárral 910 dollárra (304 000 forint) szökött fel – írja az agrarheute.com szakportál. Oroszországból és Fehéroroszországból származik az európai műtrágya-import nagy része (a kálium-műtrágyák 40%-a), de szállítás is egyre nehezebb. Ráadásul a gyártásához szükséges földgázt is visszatartja Oroszország. A háború miatt rekordmagas műtrágyaárak tovább emelik a gabonafélék és más agrártermékek árát is.

Lesz elég műtrágya, ígéri a miniszter
Elegendő műtrágya áll rendelkezésre a tavaszi munkákhoz – mondta Nagy István agrárminiszter, miután az ellátásról egyeztetett a forgalmazókkal, az importőrökkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve a Magosszal. Mint mondta „hiába riogatja a gazdákat Bige László baloldali oligarcha”, Magyarországon jelenleg nem okoz közvetlen gondot, hogy részlegesen leállt több európai műtrágyagyártó kapacitás. A gazdálkodók már elvégezték az idei első kalászos fejtrágyázást és a következő munkafázisokhoz is elég a műtrágya-készlet az országban. Nagy István szerint nem lesznek a kőolajra és a földgázra is kiterjedő EU-szankciók, ez növeli a műtrágyagyártó kapacitások mielőbbi újraindításának esélyét. Bige László cége, a péti Nitrogénművek múlt héten jelentette be, hogy átmenetileg leállítja az ammónia termelését a megduplázódott földgáz árakra és az ukrajnai háborúra, a rendkívüli helyzetre hivatkozva.

Emelkednek a sertésárak
Három hét alatt 53 centtel – 1,85 euróra (686 forintra) – emelkedett a vágósertés kilogrammonkénti ára Németországban a sertéstartók érdekvédelmi szövetsége (VEZG) adatai szerint. A szakértők szerint a többi EU-tagországban is ez a tendencia. A meredek emelkedést részben a háború miatt gyorsan dráguló energia és nyersanyag, illetve a koronavírus-járvány korlátozások feloldása okozta. Hirtelen kicsi lett a sertéshús-kínálat és megnőtt a kereslet, amit majd tovább fokoz a grillszezon és a Húsvét. A malac ára is nő: a 25 kilogrammos süldőért már 55 eurót (20 400 forint), azaz 13 euróval (4800 forinttal) többet kell fizetni Németországban, mint egy héttel ezelőtt. A vágósertés ára január végén még 1,25 euró/kg (463 forint) volt.

Már olvasható a magyar stratégiai terv
Nyilvánosságra hozta az agrártárca az Európai Bizottsághoz benyújtott Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai tervét, amelynek végleges tartalmáról a következő hónapokban egyeztet majd az Európai Bizottsággal. Magyarország az elsők között nyújtotta be a bizottsághoz a stratégiai tervét, amelynek a jóváhagyását kihirdető uniós határozat 2022 második félévében jelenhet meg – tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt azután jelentette be mindezt, hogy a tárca nyilvánosságra hozta a terv 617 oldalas kivonatát (a teljes szöveg mellékletekkel több ezer oldal), amely itt érhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/kozos-agrar-politika-2023-2027-nemzeti-strategiai-tervenek-kivonata
2023. január 1-től már csak az új KAP szabályai alapján juthatnak a gazdák uniós támogatáshoz.

Tíz napig száraz napos idő várható
Kitart a száraz, hideg északkeleti szél a jövő hét végéig. Így március 27-ig alig van esély csapadékra. Sőt a talajt tovább szárítja majd az északkeleties szél. Visszatérnek az éjszakai fagyok is, hajnalonként sokfelé -5 fok lesz, de a fagyzugos tájakon -10 fok alá is csökken a hőmérséklet. Nagy lesz a napi hőingás, a hétvégén 7-10 fokig emelkedik a hőmérséklet. A jövő héten végre elkezdődik a lassú melegedés. Az élénk szél növeli a szárazfű tüzek esélyét is és tovább szárítja majd a talajt – tudtuk meg az OMSZ agrometeorológiai előrejelzéséből. A héten szerdán esett ugyan sokfelé, de csak 2-3 milliméter, több csak Borsodban, Szabolcsban és Gyula térségében. Az elmúlt három hónapban 40-90 mm-rel esett kevesebb a sokéves átlagnál.

 

Facebook Comments