Hungarian Wine Summit: borpromóciós csúcsrendezvény

Március 22-24 között – a Sirha Budapest, kelet-közép európai élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében, a Bocuse D’OR európai döntője idején  – a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban először rendezik meg a Hungarian Wine Summit 2022. csúcsrendezvény. A nagyszabású nemzetközi borpromóciós program 5 napján 6 mesterkurzust tartanak, közel 100 borászat mutatkozik be és  több mint 100 külföldi szakembert várnak, közöttük  Master of Wine szakértőket, szakírókat, kereskedőket és sommeliereket.  

Az Agrármarketing Centrum által szervezett nagyszabású rendezvény az eddig legnagyobb magyarországi borpromóciós eseményének ígérkezik. Ezen egyebek között mesterkurzusokon és körbejáró kóstolókon keresztül (március 22-24.) személyesen ismerhetik meg a kereskedők a magyar borokat, borászokat, borászatokat, és borvidékeket.

A program első két napján (március 21-22.) pedig ízelítőnek kétnapos “study tour”-on a hazai borrégióiba látogatnak a nemzetközi részvevők, hogy testközelből ismerjék meg a magyar borászokat és borokat. Március 23-án hat mesterkurzust is tartanak különböző borászati témákban, amelyeket úgy válogattak ki, hogy a résztvevők átfogó képet kapjanak a magyar borok sokszínűségéről, a legfontosabb fajtákról, stílusokról és borvidékekről. A mesterkurzusok előadói a magyar piacot jól ismerő hazai és nemzetközi szakértők lesznek.

A Hungarian Wine Summit-ot beharangozó csütörtöki tájékoztatón Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára számolt be a hazai borágazat helyzetéről, amelyet megviselt az elmúlt két koronavírusos év. A járványban ugyanis szinte leállt a vendéglátóipar, ezért a tárca minden lehetséges támogatással segítette és segíti jelenleg is a borászatok és az ültetvények megújulását fejlesztését. Az uniós Közös Agrárpolitika forrásaiból 2010-től mintegy 70 milliárd forintos támogatást vettek igénybe a pályázók az ültetvények korszerűsítésére, amellyel a borszőlőtermő terület csaknem fele megújult. Szintén a minőségi bortermelés jegyében 30 milliárd forintnyi támogatás segítette a borászatok műszaki fejlesztését. A koronavírus járványban pedig nemzeti forrásból a borértékesítés támogatására is lehetett pályázni. Jó tudni a borászoknak, hogy közvetlenül is pályázhatnak unós forrásra a minőségi bortermelés fejlesztésére.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, balatonboglári borász úgy vélte, itt a tavasz, nemcsak a szőlőnek, a borászoknak is meg kell újulnia. Azért is tartotta mérföldkőnek a Hungarian Wine Summit 2022. rendezvényt, mert a magyar borászok számára is már csak egy minőség van: a nemzetközi minőség, ennek kell megfelelniük. Nincs más út, hiszen a hazai a világ bortermelésének mindössze egy százalékát adja. Egyre jobb minőséget kell elérni a hazai borászoknak az üzleti sikerekhez, mert a tömegtermelés – már bebizonyosodott – nem jövedelmező. Ezért a minőségi termeléshez – mint mondta – ki kell hozni a termőhelyekből a maximumot. Azért is, mert itthon is érezhető világtendencia, hogy csökken a borfogysztás. Ezért is kell a minőséggel és például az új fogyasztói igényekhez igazodva a bio-dinamikus bortermeléssel kitűnni a borászatoknak.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője e gondolathoz kapcsolódva fejtette ki a nemzetközi megmérettetésben a Hungarian Wine Summit 2022 nagy lehetőségét, hogy itthon a személyes élményekkel nyerjük meg a nemzetközi szakértőket a magyar bor ügyének, bemutatva a helyi borászatokat, borokat, a magyar borvidékek szépségét.

Facebook Comments