Top agrar hírlevél – március 20.

Koronavírus: ajánlott megelőző lépések a gazdaságokban
A top agrar magazin néhány praktikus tippet gyűjtött össze, hogyan előzhetik meg a gazdák a vírus terjedését, milyen intézkedésekkel érhetik el, hogy az állatok etetése, felügyelete és a gazdaság működése ne kerüljön veszélybe. Személyes megbeszélés helyett inkább telefonon vagy online tartsák a kapcsolatot! Jobb munkaszervezéssel kerüljék el a fizikai kontaktust a munkatársak között! Szellőztessenek, fertőtlenítsenek gyakran! Betegen ne dolgozzon senki! Zárják el a gazdaságot a külsős személyektől, szigorú szabályokkal korlátozzák az érintkezést a beszállítókkal! Részletesen itt: https://topagrarmagazin.hu/koronavirus-fontos-megelozo-lepesek-a-gazdasagokban/

Fellépnek a túlárazások ellen
Elegendő élelmiszer áll rendelkezésre. A magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes. Így reagált Nagy István agrárminiszter lakossági élelmiszer-felvásárlási pánikra. Igyekezett megnyugtatni a vásárlókat, hogy nem kell élelmiszert felhalmozni. Szerinte csak azért üresek itt-ott a polcok, mert a bolti alkalmazottak nem győzik feltölteni. A miniszter az élelmiszerek túlárazását nem tartja indokoltnak, ezért ellenőrzések várhatók.

Jöhetnek a cseh és lengyel szezonmunkások
Németország beengedi a szomszédos országokból érkező idénymunkásokat, ha erről a határon fel tudnak mutatni igazolást (például munkaszerződés), jelentette be a német agrártárca. E döntéssel újra érkezhetnek a lengyel és a cseh napszámosok, míg a nem szomszédos országokból – a magyar, a román, a bolgárok munkavállalók – továbbra sem jöhetnek. A német gazdák, főleg a zöldség-, és gyümölcstermelők aggódnak, hogy baj lesz, ha nem lesz elég idénymunkás. Felvetődött az is, hogy átmenetileg a vendéglátóiparból pótolják a munkaerőt.

Rekord magas kárenyhítés a termelőknek
A Magyar Államkincstár március 31-ig mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fizet ki a tavaly kárt szenvedett 6855 termelőnek. A juttatással – a teljes kifizetés 49 %-át (6,87 milliárd Ft) aszálykárt, 21,5 %-ot (3 milliárd Ft) tavaszi fagykárt térítenek. A legnagyobb területre Szabolcs-Szatmár-Bereg (86 965 ha), Jász-Nagykun-Szolnok (32 314 ha) és Csongrád (31 185 ha) megyékben jelentettek be kárt, közölte az Agrárminisztérium.

Sarkvidéki hideg jön szombaton
Pénteken még marad a napos, száraz, enyhe idő 20 fok körüli maximumokkal, de szombat este sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik észak felől, amely 15 fokos lehűlést hoz. A hidegfronttal néhány milliméter csapadék is érkezik, az északi, északkeletire forduló szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik, csak keddre veszít erejéből. A hét első felében még hó is eshet. Vasárnaptól esik vissza jelentősen a hőmérséklet, csak 1-6 fok lesz a maximum. Éjjel -1- -6 fokos fagyra készüljünk. Lassú enyhülés a jövő hét második felében valószínű az OMSZ agrometeorológiai jelentése szerint.

Facebook Comments