Top agrar hírlevél – november 9.

Végre kiengedték a nagyvágóhíd tulajdonosát
Mintegy nyolchónapos „előzetes letartóztatás után” november 8-án reggel – úgy tudjuk – kiengedték a legnagyobb hazai sertésvágóhídi cégcsoport olasz-magyar állampolgár tulajdonosát. Az évi mintegy 1,4 millió sertést feldolgozó kiskunfélegyházi üzemet működtető Hungary Meat Kft. tulajdonosát, Piero P-t fura körülmények között tartóztatták le tavasszal „költségvetési csalás” gyanújával. Az extrém hosszú „előzetes” fogva tartás megdöbbentette a szakmát. Hiába ajánlotta fel ugyanis az üzletember a több millió dolláros óvadékot és ügyvédi letétbe a cégén követelt mintegy 1,9 milliárd forintos állítólagos köztartozást, ezt nem fogadták el, és elzárva tartották eddig. Hogy most miért engedték ki, még nem tudni, de amint arról beszámoltunk, azt beszélik, a magyar cégére megvan a vevő: egy nemzetközi állatkereskedelmi csoport Hollandiából áttelepült tulajdonosa. Ezt azonban lapunk kérdésére Jos Janssen, a Hunland tulajdonosa pár hete cáfolta.

Jól jött a vetésnek a meleg eső
Egyelőre a felszín közeli rétegek nedvesedtek át, de megkezdődött az alsóbb talajrétegek feltöltődése is. A következő egy hétben is ez a tendencia folytatódik, délnyugati áramlással enyhe, nedves légtömegek érkeznek, 10-25 mm közötti eső várható. A hőmérséklet egyelőre nem csökken számottevően, a maximum értékek továbbra is 10 fok körül alakulnak, hajnalban fagypont felett marad a legalacsonyabb érték – áll az OMSZ előrejelzésében. Az őszi káposztarepce jellemzően 6-8 leveles fenológiai fázisban van, a meleg és csapadékos időjárással megerősödött a növény. A kalászosokra szintén jókor érkezett a kiadós csapadék, a sokfelé száraz, poros magágyba vetett növények elkezdtek megerősödni, a heterogén kelésű táblák egységesednek.

Rekordhozam napraforgóból
561 ezer hektárról 1,69 millió tonnát takarítottak be a gazdák. Az idei, 3 tonna/hektáros országos átlaghozam történelmi rekordot jelent Magyarországon és világszintű összevetésben is az elsők közé tartozik. A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki 3,2 tonna/hektárral. Az idei termésmennyiség néhány százalékkal elmaradt a tavalyi értékektől, ami a betakarított terület 9-10 százalékos csökkenéséből adódik. A napraforgó piaci ára az egy évvel ezelőtti szinthez képest 10 százalékkal magasabb, így a termelők többsége sikeresen zárhatja az idei évet.

Elindult az Országfásítási Program
A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramba 86 település csatlakozik be. Az agrártárca közleménye szerint az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

Vasárnap startol az Agritechnica Hannoverben
November 10-16. között rendezik meg Hannoverben az Agritechnicát, a világ egyik legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállítását és vásárát. 2800 kiállító 51 országból 400 ezer négyzetméternyi térben. A szervezők közel félmillió látogatót várnak, ebből 100 ezret külföldről. A rendezvény vezető témája “Global Farming – Local Responsibility” (globális gazdálkodás – helyi felelősség). A vásáron jelen lesz a top agrar magazin magyar szerkesztősége is. Decemberi számunkban terjedelmes összeállítással jelentkezünk a világ vezető gyártóinak gépújdonságairól.

Facebook Comments