Top agrar hírlevél – október 29.

Kínával nő a világ sertéshústermelése
Az idén 11 százalékkal növekedhet a globális sertéshústermelés, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) prognózisa szerint. Kína, a legnagyobb termelő, a tavalyi 36 millió tonnáról idén várhatóan 46 millió tonnára növeli a termelését. Így kisebb importtal is fedezni tudja a belső igényét, amitől az uniós árak kilogrammonként 5-6 euróról 2,2 eurórara zuhantak. Jövőre azonban – az USDA szerint – a kocaállomány csökkentésével Kínában ismét kevesebb – 43,7 millió tonna – sertéshúst állítanak majd elő, így újra 4,75 millió tonnára nőhet az import. Az EU – a második legnagyobb globális termelő – az idén 23,7 millió tonna sertéshúst termel, ebből 18,8 millió tonnát belső fogyasztásra, csaknem 5 milliót exportra. Az USDA szerint jövőre némileg csökken az unióban termelés és a fogyasztás, az export viszont enyhén bővül. A toplistán harmadik Egyesült Államokban az idén 12,5 millió tonnára esett vissza a termelés. Az USA és az EU is elszenvedi ugyanis, hogy kevesebb a kínai megrendelés, az unióban azért is, mert több állam, közöttük a nagy exportőr Németország az afrikai sertéspestis járvány miatt nem szállíthat.

Támad a madárinfluenza Európában
Újra megjelent a H5N1 madárinfluenza-vírus Európa több országában. Legutóbb, október 26-án a hollandiai Zeewolde egyik baromfi-telepéről jelentettek fertőzést, ahol 36 ezer tyúkot öltek le és országosan elrendelték a baromfi zárva tartását. Korábban Németországban észlelték a madárinfluenza fertőzést. Itthon a Nébih is felhívta a baromfitartók figyelmét, hogy érvényben vannak a járványvédelmi előírások (az országos főállatorvos 3/2017-es határozata). Eszerint a baromfit zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.

Gigabírság Bige László műtrágyacégének
A Gazdasági Versenyhivatal szerint a péti Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások – összesen kilenc cég – jogsértően határozta meg viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árát, és hogy a terméket mely vevőknek értékesíthetik tovább. A cégcsoport a viszonteladóinak előírta a kizárólagosságot és azt is, hogy évente minimum mennyit kell vásárolniuk tőle. Ezzel korlátozta az importbeszerzést is. Ez alapján a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A Nitrogénművek máris jelezte: nem ért egyet a versenyhivatal döntésével, és bíróságon támadja meg.

A tejfogyasztást népszerűsítő kampány indul
Az agrártárca, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kampánya november 2-től indul és egy hónapig tart. Ondré Péter az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a magyar tejágazat hosszú távon úgy lehet sikeres, ha a belpiaci fogyasztást stabilizálja, sőt növeli. Itthon évente csaknem 60 liter tejet és 20 kiló tejterméket fogyasztunk, utóbbi jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető arról is beszámolt, hogy nagy a verseny a tej és a növényi alapú alternatív termékek között, sok a megtévesztő információ arról, hogy mi számít tejnek. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a laktóz intoleranciában szenvedők a tejalapú speciális termékeket is fogyaszthatnak.

Hétfőtől érkezik az eső
A hétvégén is csendes, napos száraz idő várható, éjszakai fagyokkal. Hétfőn azonban újabb front érkezik, ami 10 milliméternél is több esőt hozhat, növelve a talaj nedvességtartalmát. A napi csúcshőmérséklet viszont alig változik: 15-16 Celsius fok körül alakul, sőt a hajnali fagyok is megszűnnek. A mostani száraz idő kedvez a kukorica betakarításának. A repce általában 4-6 leveles, a szárazabb északkeleti országrészben fejletlenebbek az állományok. Egyre többfelé végeznek a búzavetéssel, aminek a fejlődéséhez, különösen az Alföld középső és északi területein, már nagy szükség lenne a csapadékra.

Facebook Comments