Top agrar hírlevél – november 12.

Már olvasható a top agrar magazin novemberi száma
Nagy István agrárminiszter lapunkban elárulja, hogy jön a gazdaságátadási támogatás, és a folyamatot könnyítő birtokátadási törvénycsomag. Azt is megtudhatják, milyen intézkedésekkel védi a tárca a sertéstartókat. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke lapunkban azt is elmondja, mivel kellene vonzóvá tenni a generációváltást. Egyre több induló gazdától halljuk, hogy hiába nyert uniós támogatást, a gyorsuló drágulás, infláció miatt nem tudja megvalósítani, inkább visszaadja a pályázatot. Badacsonyi Tamás pályázati tanácsadótól megtudhatja, mit tehet az, aki nem jön ki a pénzből. Meg is ugrott a finanszírozási igény, de nőttek a kockázatok is. Agrárhitel-összeállításunkban elmondjuk, ki és hogyan juthat kedvező forráshoz. Beszámolunk a repce- és a napraforgó-termelők extrém évéről, 2022 Év traktorairól, az áruhiánnyal és árrobbanással tarkított műtrágya-mizériáról is. A friss lapszámot máris olvashatja online a Laptapíron is (www.laptapir.hu).

Maximum 480 forint lesz az üzemanyag
November 15-től három hónapon át literenként maximum 480 forintba kerülhet a benzin és a gázolaj. Ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Ezzel a kormánydöntéssel hétfőtől – a csütörtöki 506 Ft/l átlagárnál 5,1%-kal lesz olcsóbb a benzin és 6,3%-kal a gázolaj (512 Ft/l), de a kereskedők 480 forintnál olcsóbban is adhatják.

Csak értékben nőtt a magyar agrártermelés
Tavaly itthon 2019-hez képest értékben 4,6%-kal, 2900 milliárd forintra nőtt a mezőgazdaság bruttó kibocsátása. Főleg a kukorica- és a tejtermelés nőtt a KSH adatai alapján. Eközben a termelés volumene 2,4%-kal csökkent. A gyümölcsfélék, a takarmánynövények és az élő állatokat termelési volume esett vissza leginkább. A 27 EU-tagállamban is csökkent (-1,4%-kal 412 milliárd euróra) tavaly az agrárkibocsátás. Az uniós bruttó kibocsátási rangsor élén amúgy Franciaország áll, amelyet Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia követ. Ez az öt ország adja a teljes agrártermelés kétharmadát. Magyarország az EU tavalyi kibocsátásának 2,1%-át állította elő.

A kereslet és a kisebb termés húzza a búza árát
Búzából 775,3 millió tonnás termést vár globálisan a 2021-2022-es gazdasági évre az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). Ez 0,6 millió tonnával kisebb az előző havi előrejelzéshez képest, mert több európai ország a vártnál kisebb termést jelentett. A várható globális felhasználást a termésnél is nagyobbra: 787 millió tonnára becsüli az USDA, miután az orosz, az iráni és a török igények is növekedtek. Eközben a novemberi raktárkészlet – 1,4 millió tonnával – 275,8 millió tonnára apadt, mert India, Ausztrália és az EU készlete is fogyott. Az USDA a búza világpiaci áremelkedését a fogyasztás erősödésével magyarázza, miközben a termelés a nagy exportőr Kanadában, USA-ban, Kazahsztánban, Oroszországban csökkent. Ráadásul a közel-keleti import – az iráni, török aszály után – is tovább erősödik. A decemberi szállítású malmi búza jegyzése a párizsi Matifon szerdán délután már tonnánként 286 euró (103 000 Ft) volt.

Összeírják a gazdaságokat
November 15-től idén másodszor írják össze az egyéni gazdaságokat. A 21 ezer egyéni gazdaság képviselője november 25-ig online (www.maja.ksh.hu), utána december 15-ig összeírók segítségével – személyesen vagy telefonon – válaszolhat az összeírás kérdéseire. Elsősorban a növénytermesztéssel, agrotechnikával, állattenyésztéssel, munkaerővel, beruházásokkal és a termelési ráfordításokkal kapcsolatos információkat kell megadni, a részvétel kötelező.

Uniós intézkedéseket várnak a sertéstartók
Drasztikusan megdrágult a takarmány, az energia, a koronavírus- és az afrikai sertéspestis-járvány valamint a kis felvásárlási árak miatt is bajban vannak a sertéstartók. A kormány ezért az idén már 4,4 milliárd forinttal emelte az állatjóléti és állattenyésztési támogatási keretet. Az Agrárminisztérium előrehozta 800 millió forint támogatás kifizetését. Nagy István agrárminiszter szerint azonban ez sem elég: európai megoldás kell. Az Európai Bizottság még nem reagált a tagállamok kérésére, hogy intézkedésekkel kezelje a válságot. Az agrárminiszterek novemberi ülésén Nagy István – a belga, a bolgár, a ciprusi, a cseh, az észt, a francia, a görög, a horvát, a lengyel, a lett, a litván, az osztrák és a szlovák kollégájával együtt – újra kezdeményezi, hogy az Európai Bizottság azonnal cselekedjen – jelentette be a magyar miniszter.

Továbbra sem érkezik sok csapadék
Péntek estig folytatódik a csendes, éjszakánként ködös, száraz idő az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint. Szombattól egy mediterrán ciklon éri el az országot, de 5 milliméternél több eső nem várható. A napi hőmérsékleti csúcs továbbra is megközelíti 10 Celsius fokot, de a ködös területeken csak 5 fok lesz. Vasárnap és a hét elején nyugaton felhős, máshol napos lesz az idő, segítve a mezőgazdasági munkákat. A kukorica betakarítása a végéhez közeledik. A repce már jellemzően 6-8 leveles. Az árpa és a még október elején elvetett búza is jó állapotban van, de a későbben vetett állományok a kiszáradt talajon nehezen, hiányosan, egyenetlenül keltek, jól jött a csapadék.

Facebook Comments