Gyászév után a pulykatartók, de már reménykednek

Szinte a pulykaágazat minden mutatója bezuhant a koronavírus és a madárinfluenza hatására tavaly, az idén pedig egekbe szökkent a takarmány, az energia ára és a bérköltség. Egyes hazai pulykatartók azonban már a piaci élénkülésben reménykednek.

Az amerikai Hálaadás 400. évfordulójával nagyobb figyelmet kaphat idén a pulykafogyasztás. Ebben reménykednek a tavalyi és idei nehézségek után a Magyar Pulykaszövetségben. A hazai pulykaágazat árbevétele, nyeresége, szinte minden mutatója bezuhant ugyanis már tavaly a koronavírus és a madárinfluenza miatt, miután leállt a közétkeztetés és a vendéglátóipar. Az egekbe szökő energia- és takarmányárak újabb kihívást jelentenek a magyar termelőknek, piaci szereplőknek. De nemcsak a termelési költségek nőttek, az export is csökkent és a termelői árak mérséklődtek.  „Mindennek következtében a szektor válságos állapotba került, ebben a helyzetben pedig újra kell gondolnunk mindent és meg kell újulnunk” . Ezt a célt túzte ki Muzsek András, a szövetség új elnöke, a Gallicoop vezérigazgatója, aki reformot hirdetett a szervezet éves konferenciáján. el akarja aérni, hogy a korábban a világ élvonalába tartozó hazai szereplők európai szinten is versenyképesek lehessenek.

Muzsek András, a szövetség új elnöke: “A szektor válságos állapotba került, meg kell újulnunk”

A magyar púlykatermelés csaknem egy évtizede stagnál, jelenleg a teljes EU-s pulykatermelés már csak mindössze 4,7%-át adja. Miközben 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt. A hazai pulykaszektor idei termelése már csak 97 ezer tonna körül alakul, ami visszaesés az előző évi 100 ezer tonnás mennyiséghez képest is. Az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 38 milliárd forint. A termelt pulykahús-men nyiség mintegy felét exportálták, azonban a korábbi évek szintjét nem érte el az exporton realizált megtérülés. A hazai pulykafogyasztás évek óta stagnál: a magyarok csak átlagosan 4 kg pulykahúst fogyasztanak el egy évben fejenként.

A szövetségi elnöke szerint a magyar pulykahús lemaradt az európai versenyben, miközben számos nagy pulykatermelő országban növelték a termelés mennyiségét. Ez a túlkínálat megnehezíti a magyar vállalkozások helyzetét, csak a versenyképes módon és piacképes árakon előállított termékek bírják a kiélezett versenyt.

Az ágazat európai szinten az elmúlt 1,5-2 évben túlkínálattal, alacsony árakkal és a jövedelmezőség hiányával küzd. Ezt a helyzetet csak megnehezítette a koronavírus-járvány, amely azt is megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy ágazat, ha a fő felvevő piaca a “horeka” (hotel-restaurant). “A kiutat a strukturális változások jelentik, tehát meg kell újulnia a hazai pulykaágazatnak. Egyrészt a termelési költségeinket le kell szorítani, másrészt a lehető legtöbb módon innoválni kell a termékportfoliót. Harmadrészt vonzóvá kell tenni a pulykahúst, például más vöröshúsokkal szemben. Mindezek mellett növelni kell a magasabb hozzáadott é ;rtékű termékek arányát és a továbbfeldolgozott termékek exportját is” – összegezte Muzsek András az ágazat megoldandó problémáit és feladatait.

A Magyar Pulykaszövetség az ünnepekhez közeledvén több csatornás fogyasztásnépszerűsítő kampányt is indít, hogy a magyar családok ismét gondoljanak a pulykára is, mikor az ünnepi menüket tervezgetik. Mint Dr. Némedi Erzsébet, az élelmiszeripari kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Expedit Nodum Kft. vezérigazgatója a konferencián elmondta, a legfrissebb kutatások szerint a pulykahús számos olyan tulajdonsággal bír, melyek jó alapot adnak ahhoz, hogy magas hozzáadott értékű, funkcionális élelmiszereket fejlesszenek belőle. Ezek bizonyos egészségügyi problémák megelőzésében segíthetnek, ami jó a fogyasztóknak, ugyanakkor óriási potenciál a feldolgoz&oacu te;knak is, hiszen sokkal jobb megtérüléssel kecsegtető, nagy növekedés előtt álló területe lehet ez az ágazatnak. A pulyka egyik fontos előnye, hogy mind vörös hús (comb), mind fehér hús (mell) megtalálható benne. Továbbá a magas ásványianyag (cink, foszfor, szelén) tartalom és az állatok esetében ritkán említett telítetlen zsírsavak aránya is megkülönbözteti más húsoktól.

A szakmai konferenciának egy fontos évforduló is aktualitást adott: idén 400 éves a hagyományos észak-amerikai Hálaadás, mely egyszerre ünnepe a sikeres betakarításnak, és felkészülés az elkövetkező nehéz hónapokra, a zord téli időszakra. A Pulykaszövetség konferenciáján ez alkalomból az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is képviseltette magát. Az észak-amerikai családok egyik legfontosabb ünnepén, november 24-én tradicionális fogás az egyben sült pulyka. Kevésbé közismert tény, hogy a Hálaadás első ünnepén 1621-ben még valószínűleg nem volt pulyka Plymouth telepeseinek és a helyi indiánoknak a közös étkezőasz talán, inkább szarvas, vadkacsa, és sok más minden képezte a fogások sorát. Az Egyesült Államok is csupán 1863 óta tekinti nemzeti ünnepnek a Hálaadást.

Ilyenkor az Egyesült Államok mindenkori elnökének a helyi pulykaszövetség néhány pulykát adományoz. Az 1940-es években bevezetett hagyományt az idősebb Bush elnök törte meg azzal, hogy ceremoniális keretek között megkegyelmezett a neki ajándékozott szárnyasoknak. A nemes cselekedetet azóta is követik az elnökök, ily módon fejezve ki hálájukat az egyébként tömegesen fogyasztott állatok húsáért.

 

Facebook Comments