Top agrar hírlevél – október 30.

Kárenyhítési kérelem november végéig
Elektronikusan nyújthatják be november 30-án 24.00 óráig a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstárnak a károsult termelők. Azok jogosultak, akik 2020-ban jelentették be a kárukat. Ha a termelőnek az adott növénykultúrára a referencia-időszak valamelyik évére nincs saját hozamadata, akkor az Agrárminisztérium most közzétett átlaghozam-adatait használhatja. A kárenyhítés legfeljebb a hozamérték csökkenésének 80%-a lehet, ha a károsult gazdának van mezőgazdasági biztosítása.

Megvan a pénz a fólia visszagyűjtésére
Megvan a forrása a mezőgazdasági fóliahulladék országos összegyűjtésére, és magyar szabadalom alapján a hasznosítására is. Erről Nagy István agrárminiszter számolt be parlamenti bizottsági meghallgatásán. Azt is elmondta, hogy a 2021. májusi-novemberi EU-s miniszteri bizottság magyar elnökségének a környezetügy: az európai tájvédelem, az élőhelyek védelme, az egészséges környezethez való alapvető jog, a fenntartható fejlődés lesz a prioritása. A jövőre a 6 évre szóló új, nemzeti környezetvédelmi programot is az Országgyűlés elé terjesztik.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot
November 1-től Erdős Norbert váltja Zsigó Róbertet az élelmiszerlánc-biztonságot
felügyelő államtitkári poszton. Erdős Norbert 48 éves, Orosházán született, négy éven át volt alpolgármester, 2002-2014 között országgyűlési képviselő, közben négy évig a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottja is, majd öt évig európai parlamenti képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, illetve a Halászati szakbizottság tagja. Az új posztján egy minőségi, biztonságos élelmiszereket jelölő védjegyrendszert akar bevezetni.

A koronavírus pusztít az árutőzsdén is
Csökkentek az indexek a héten a világ árutőzsdéin. A novemberi szállítású kukorica árfolyama a párizsi Matifon 195 euró/tonnára (71 500 forint) esett, főként az egyre terjedő koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A kőolaj áresése a bioetanol – így a kukoricapiacot is nyomás alatt tartja. Ezért csökkent 381 euró/tonnára (139 800 forint) a repce és 60 euró/tonnára (22 000 forint) a burgonya árfolyama is. A repcénél a kínai nyersanyagigény valamelyest fékezi a lejtmenetet. A burgonyánál a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések hatására a vendéglátóipari pangás is apasztja az árakat. A búza is mínuszban zárt Párizsban és Chicagóban is (204 euró/tonna -74 800 forint illetve 6,09 dollár/bushel – 1910 forint).

Enyhe, esős napok jönnek
A következő egy hétben több időjárási front is átvonul Magyarországon. Ezért 5-15 milliméter csapadék valószínű, a talaj vízkészlete növekedni fog. Enyhe 10-17 fokos hőmérsékleti maximum várható, hajnali fagyok csak a fagyzugos helyeken lehetnek vasárnap és hétfő reggel. Az utóbbi száraz napokban a kukorica aratása és az őszi kalászosok vetése folytatódhatott. Az esők előtt elvetett árpa és búza többnyire 1-3 leveles állapotban van. Az északkeleti országrészben azonban, ahol foltokban víz borítja a talajt, hiányos a kelés. A repcének is jót tett az eső, a száraz időben gyengén, foltosan kelt állományok egységesebbek lettek, többnyire már 6-8 levelesek – tudtuk meg az OMSZ jelentéséből.

Facebook Comments