Top agrar hírlevél – szeptember 10.

Már olvasható a top agrar szeptemberi száma
Őszre elkészül a zöldség-gyümölcs szektor fejlesztési javaslata, amely igazi ágazati reformot ígér. Erről is kérdeztük Mártonffy Bélát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnökét. „Ha nincs zöldborsó, nincs hűtőipar!” Erre figyelmeztették a krízisbe került csemegekukorica- és zöldborsó-termékpálya szereplői a döntéshozókat a Farmer Expón, a Hortico kertészeti konferencián tartott válságtanácskozáson Debrecenben. Beszámolunk az osztatlan közös felszámolásának újabb részletszabályairól, és körképünkben arról is, hogyan, milyen fajtával, hibriddel, módszerrel készülnek a gazdák a búza vetésére a durva műtrágya- és vetőmag-drágulás után. Egyre nagyobb kihívás homokon gazdálkodni, ezért bemutatjuk Geredy Péter ballószögi kölestermelő sikerreceptjét. A klímaváltozás idején ellátogatunk Zalába, ahol egzotikus gyümölcsöket – magyar kivit, a kákit, a jujubat, indián banánt és sok fügefajtát – is termelnek a szinte korlátlan piacra. Topgazda mellékletünkben a precíziós technikáról, a digitális technológiai világforradalomról is beszámolunk. A friss lapszám már olvasható a Laptapíron (www.laptapir.hu).

Bábolnai Gazdanapok szombatig
Az Agrárminisztérium az őszi törvényhozási időszakban olyan jogi szabályozást készít elő, amely a mezőgazdaságban megkönnyíti az utódlás, a generációváltás, a gazdaság átadásának kérdését – mondta Nagy István agrárminiszter a 34. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján. A gazdaságokat most működtető első generáció érzelmi alapon gazdálkodik, történelmi igazságtétel után került birtokába a föld. Az utánuk jövő nemzedék már racionális megközelítésű, nekik magától értetődő a folyton fejlődő módszerek alkalmazása. Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, ebben az évben mintegy 20 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket. A fajtakísérleti bemutatósoron a nemesítőházak képviselői több műhelybeszélgetést tartanak, amellyel az általuk fogalmazott kukoricahibridekre hívják fel a figyelmet. A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők. A szombatig tartó gazdanapokon 150 kiállító képviselteti magát 20 ezer négyzetméteren.

Megőrzendő kuriózum a szentesi zöldpaprika
Az utóbbi húsz évben a hajtatott zöldségfélék területe 40%-kal csökkent, de a kisebb termőfelületen a gazdák csaknem ugyanannyit termelnek a technológiai fejlődésével. Erről számolt be Farkas Sándor miniszterhelyettes a X. Magyar Paprika Napján Szentesen. Tavaly a 3450-3500 hektáros zöldséghajtató felületből 160-180 ha üvegház, 600-700 ha blokkfólia és 760-880 ha fóliasátor volt. Az országban 5000 család termeszt paprikát. A miniszterhelyettes a szentesi zöldpaprikát a magyar agrárium megőrzendő kuriózumaként említette. A térségben ez a legfontosabb növény, amelyet üvegházban 65 hektáron, fólia alatt pedig körülbelül 300 hektáron termelnek. Farkas Sándor emlékeztetett, hogy tavaly óta összesen 128 milliárd forintos kerettel nyíltak pályázatok a kertészeti ágazatban, amellyel korszerűsíthetik a technológiát a kertészetek és jobban kihasználhatják a termálenergiát.

A sofőrhiány miatt öntik ki a tejet a brit gazdák
Nagy-Britanniában egyre súlyosabb a hiány teherautó-sofőrökből, aminek a hatását a gazdák is érzik. Az Agriland brit agrároldal szerint egyre több tejhasznú szarvasmarhatartó kénytelen a tejet elajándékozni és/vagy kiönteni, mert nem viszi el a felvásárló kamionja. A brexit és a koronavírus miatt ugyanis nem jön, nem is jöhet, elég vendégmunkás a szigetországba, így a kereskedő és logisztikai cégek járművei tétlenül a garázsokban várakoznak. A lap megszólaltatott egy West Midlandsban 150 tehenes gazdát, aki kétségbeesett Facebook posztban számolt be arról, hogy nem tud mit kezdeni 1600 liter, friss, pasztörizálatlan tejjel.

Hamarosan megnyitja kapuit az OMÉK
Október 7- 10. között rendezik a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a Hungexpo E és B pavilonjában az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szervezésében. Nagy István agrárminiszter az esemény beharangozóján elmondta, hogy a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle bemutatja az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint szakmai fórumot kínál az ágazat szereplőinek az aktuális kérdések megvitatására. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői pavilonnal, valamint egy őshonos udvarral várják a látogatókat.

Marad a száraz idő
Tartósan fölöttünk elhelyezkedő anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért a napos, napközben meleg időben jól lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal. Ugyanakkor már több, mint egy hete egy csepp eső sem esett az országban, és az elvetett repce számára nagyon hiányzik a nedvesség. Számottevő változás a következő egy hétben sem valószínű, bár a nyugati és az északi országrészben vasárnaptól már van esély némi csapadékra. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérsékleti minimum értékek 10 fok körül, míg a maximumok 25-29 fok között várhatók – írja az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Facebook Comments