Top agrar hírlevél – szeptember 17.

Megjelent a top agrar szeptemberi száma
Őszre elkészül a zöldség-gyümölcs szektor fejlesztési javaslata, amely igazi ágazati reformot ígér. Erről is kérdeztük Mártonffy Bélát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnökét. „Ha nincs zöldborsó, nincs hűtőipar!” Erre figyelmeztették a krízisbe került csemegekukorica- és zöldborsó-termékpálya szereplői a döntéshozókat a Farmer Expón, a Hortico kertészeti konferencián tartott válságtanácskozáson Debrecenben. Beszámolunk az osztatlan közös felszámolásának újabb részletszabályairól, és körképünkben arról is, hogyan, milyen fajtával, hibriddel, módszerrel készülnek a gazdák a búza vetésére a durva műtrágya- és vetőmag-drágulás után. Egyre nagyobb kihívás homokon gazdálkodni, ezért bemutatjuk Geredy Péter ballószögi kölestermelő sikerreceptjét. A klímaváltozás idején ellátogatunk Zalába, ahol egzotikus gyümölcsöket – magyar kivit, a kákit, a jujubat, indián banánt és sok fügefajtát – is termelnek a szinte korlátlan piacra. Topgazda mellékletünkben a precíziós technikáról, a digitális technológiai világforradalomról is beszámolunk. A friss lapszám már olvasható a Laptapíron (www.laptapir.hu).

Kockázatos az EU klímaterve?
Ha megvalósul a “Termőföldtől az asztalig” uniós agrárstratégia, gabonából, olajos növényből, marhahúsból 20%-kal csökken az EU kibocsátása. Erre a következtetésre jutott a kieli egyetem több agrárszervezet megbízásából készült tanulmánya. Emellett a marhahús 60 százalékkal, a sertés 50, a nyerstej 30%-kal drágulna. A zöldségért, a gyümölcsért, a gabonáért 10-20%-kal is többet kellene fizetni. A kutatás szerint az intézkedések ugyan 50%-kal csökkentik a nitrogén-felhasználást, de az éghajlatváltozásra csekély a hatásuk. Az EU-ban ugyan kisebb lesz a kibocsátás és a környezetterhelés, de az unión kívül, más országokban növekedni fog. Ráadásul ezzel gabonából és marhahúsból a mostani nettó exportőr EU importőrré válna, elveszíti öneltartói képességét – idézi az aiz.info brüsszeli hírportál a kutatás főbb megállapításait.

Akár 2 centiméteres pontossággal művelhető a termőföld
Nagy István agrárminiszter jelképes indítógombbal hozta működésbe a legújabb hazai helymeghatározó korrekciós jelszolgáltatást. A hálózat országos lefedettségű, valamennyi globális helymeghatározó rendszer – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – jeleit pontosítja. Így akár két centiméter pontos lehet a művelés. Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát – az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával – a kecskeméti Infobex Kft. építette ki és üzemelteti. A kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött. A hazai mezőgazdasági gépkereskedelmi szolgáltató mAXI-NET 2.0 néven értékesíti a fejlesztésre épülő korrekciósjel-szolgáltatását.

Gombaüzemekre lehet pályázni
Akár két milliárd forint vissza nem térő uniós támogatásra pályázhatnak a gombatermelők. Új komposztüzem vagy gombatermesztő létesítmény építéséhez, illetve a termesztőkapacitás bővítésére, technológiai korszerűsítésre, az áruvá készítést szolgáló eszközök, gépek beszerzésére is pályázhatnak szeptember 13-tól. A keretösszeg 20 milliárd forint, a támogatási intenzitás 50%. A gomba tápanyagokban gazdag, egészséges, termesztése a környezetet kevésbé terheli; egy kilogramm előállításához csak 5-8 liter víz kell, és a piaci kereslete is nő. A pályázat részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon olvashatóak.

Többet költöttek alkatrészre a gazdák
Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 92,4 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első félévben, ez alig egy százalékkal kevesebb az évvel korábbinál. Alkatrészekre viszont 15%-kal többet: 35 milliárd forintot fordítottak – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványából. A termelők továbbra is a erőgép-vásárlásra költöttek a legtöbbet (a gépberuházások 58%-át). A teljes értékesítésben a traktorok 35, a gabonakombájnok 13%-ot tettek ki. Az idei első hat hónapban a gazdák összesen 31,3 milliárd forint értékben 1443 új kerekes traktort (+123 db) vettek, de gabona-kombájnból 32%-kal kevesebbet.

Esőt hoz a hidegfront
Csütörtök éjjel markáns hidegfront érkezett, pénteken országszerte eső: 5-10 milliméter várható, de északon 20-25 milliméter is eshet, ami jól jön a repce fejlődéséhez. Péntektől megerősödik az északnyugati szél. Csak 20-25 fok lesz a napi csúcshőmérsékleti a hétvégén, míg a jövő hét elején 15-20 fok valószínű. A 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte átlag alatti: a Dunántúlon 50-60 mm-rel kevesebb. A napos, száraz idő segítette a gyümölcsök érését.

Facebook Comments