AXIÁL Kft. 2021.: rendkívüli nehézségek és eredmények

A zsámbéki Driving Camp tesztpálya-központban tartotta meg idei – gépbemutatóval egybekötött – évértékelőjét a bajai AXIÁL Kft. A gépkereskedelmi vállalat tavaly összesen mintegy 109 milliárd forint árbevételt ért el. Az idén, a további drágulás, alapanyaghiány és ukrán háború évében viszont akár 8-10 hónapot is kell várni egy-egy keresettebb új gépre.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető-tulajdonosa a sajtótájékoztató előtt – pilot projektként – együttműködési megállapodást is kötött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitánysággal és az AXIÁL Kft. nevében a közlekedésbiztonság javítására, majd belekezdett a múlt év értékelésébe.

Részletesen beszámolt a vállalatcsoport digitalizációs – és papírmunkát kiváltó – fejlesztéseiről és programjairól, gyakorlatáról. Eszerint jelentősen gyorsította és könnyítette a belső folyamatokat a QR kódok és NFC chipek használata. Ezzel már mobiltelefonról határozzák meg az adott gép helyét, a gépadatokat, a gépstátuszokat, felszereltséget és a bérgépes adatokat is. Paparalapú helyett digitális árukísérő lapot vezettek be az AXIÁL-nál és digitális szerződéseket használnak. A csoporton belül a Manax Kft., az ország legnagyobb agrár-bérgépcége 1100 darab, maximum 3 éves, 3000 üzemórás gépállománnyal, szintén digitálisan applikáción keresztül intézi a kiadást, visszavételt.

A digitalizáció jegyében bevált az AXIÁL mAXI-CAM elnevezésű alacsony növényállományok sorfelismerő rendszere, amely vizuális alapon, kamerával dolgozik egyszerűen, Android felületű táblagépen.  Az ukrán háború idején még nagyobb lett a jelentősége a cég mAXI-NET 2.0 országos lefedettségű 4 GNSS RTK korrekciós jelszolgáltatásának. Ez ugyanis az amerikai GPS, az orosz Glonass, az EU-s Galileo és a kínai BeiDou műholddal egyszerre dolgozik. Mivel lényegesen több műhold jelét veszi egyszerte a rendszer, rövidebb az RTK rendelkezésre álláshoz szükséges idő. A rendszerrel – Harsányi Zsolt szerint – még műholdvesztés esetén is működőképes a navigáció. Ez azért is fontos most, mert a háború miatt le is kapcsolták a napokban az orosz Glonasst a rendszerről, de így is megbízható és pontos maradt a jelszolgáltatás.

Harsányi Zsolt kitért arra is, hogy tavaly abszolút rekorddal 230 milliárd forintra nőtt a magyarországi mezőgazdasági gépberuházások nominális értéke (az előző évi 184 milliárd Ft után). Élénk keresleti volt a piac, hosszabb átfutási idővel a szállításoknál. A nagy kereslet hatására az AXIÁL Kft. is látványosan jó évet zárt: 109 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Ennek 55%-a az újgépek eladásából, 9% használtgép-értékesítésből és 36% a vevőszolgálati bevételekből származott. Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője részletesen is ismertette a társaság gépértékesítési adatait, és a tavaly pályázati dömping piaci hatásait. Úgy értékelte, hogy a magyar gazdák egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközökre. Ezt tükrözi a csoport gépfinanszírozási üzletágának tavalyi forgalma is: 920 gépvásárlást finanszírozott mintegy 25 milliárd Ft értékben.

Ami az idei háborús évben a folytatást illeti, már érezhetőek az akadályok, nehézségek a globális ellátási láncokban. A beszállításban, az alapanyag- és alkatrész-ellátásban, logisztika, energiaszolgáltatásban, munkaerő-ellátásban fennakadásokra kell szállítani. Az áremelkedésre jellemző, hogy egy Claas kombájn ára már mintegy 600 000 euró!!! miközben csak 20 napot dolgozik egy évben.

Harsányi Zsolt azonban úgy véli, ha enyhül majd a 2022 első hónapjait meghatározó bizonytalanság, a magyar agrárium a legkorszerűbb eszközökkel, gépekkel lendületes fejlődésre lesz képes, és a régió egyik meghatározó szereplője lehet a precíziós mezőgazdaság területén.

Az AXIÁL csoport tehát folytatja a fejlesztéseit. Idén várhatóan Felsőzsolcán adja át az új AXIÁL telephelyet, 2023-ban pedig Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen kezdik majd meg új AXIÁL szervizműhelyek a működést.  A tulajdonos család a generációváltásban is előre lépett. Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetők két gyermeke közül Vivien 2021. végén átvette a kapcsolt mezőgazdasági üzemek felügyeletét, huga, Virág a kft. stratégiai és fejlesztési igazgatójaként felelős a cég jövőképéért.

A téjékoztató végén átadták az AXIÁL szervizátalány díjakat a kíváló átalánydíjas partnereknek. Ezután gyakorlati gépbemutató és tesztvezetés következett. Lapunk a Class félhevederes traktorát és a Horsch 36 méteres konzolú önjáró hidas permetezőjét próbálta ki.

Horsch Leeb 6 300 VL önjáró hidas permetezőgép. Ezzel az órással is mentünk egy kört a zsámbéki Driving Camp tesztpályán, miközben a 36 méteres konzolját is sikerült kinyitni és becsukni.

 

Facebook Comments