Holnaptól már be lehet adni az egységes kérelmet

Szerdán, 2022. április 6-án nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól nyújthatják be kérelmeiket – jelentette be az Agrárminisztérium. A SAPS-ra és a zöldítésre együtt – a forint-euró árfolyam alapján – 80 ezer forint körül alakulhat hektáronként a területalapú támogatás – az agrártárca előzetes számítása szerint.

A tárca számításai szerint a közvetlen támogatásokra csaknem 480 milliárd forintot, a vidékfejlesztési támogatásokra pedig több mint 230 milliárd forintot is igényelhetnek majd. Az egységes kérelem keretében idén 40 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímre igényelhetnek a termelők támogatást, adhatnak be kifizetési kérelmet, illetve több adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíthetnek.

Mivel idén még átmeneti időszak van, így a már megszokott, ismert támogatási jogcímeket vehetik igénybe a gazdák.

A SAPS-ra és a zöldítésre együtt – a forint-euró árfolyam alapján – 80 ezer forint körül alakulhat hektáronként a területalapú támogatás – az agrártárca előzetes számítása szerint.

Az egységes kérelmet az idén is kizárólag a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon – ügyfélkapus bejelentkezés után – az elektronikus kérelemkitöltő felületen töltetik ki a kérelmezők, és kizárólag elektronikus úton nyújthatják be. Az ügyfélnyilvántartási adatoknál évente egyszer kötelező az adatokat egyeztetni, ezért ellenőrzés nélkül az idén sem lehet benyújtani az egységes kérelmet. A kitöltési felületet a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén lehet majd elérni. Fontos, hogy a kérelmet 2022. április 6. – 2022. május 16. között lehet szankciómentesen beadni.

Az ezután benyújtott kérelmeket még május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani. E határidő után azonban a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg a szankcióval munkanaponkénti egy százalékkal csökken, de így is csak 2022. június 9-ig lehet módosítani.

Lényeges technikai változás, hogy a Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című, 2021-ben megjelent pályázati felhívással kapcsolatban is már az idei egységes kérelemben kell benyújtani a fizetési kérelmet. Aki ezt elmulasztja, az kizárják a hároméves programból.

Az Európai Bizottság – Magyarország sürgetésére – 2022. március 23-án adta ki az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítására azt a határozatát, amely a 2022-es közvetlen támogatások igénylésénél lehetővé tesz a felmentésre a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól. Erről az Agrárminisztérium és a Magyar Államkincstár külön, részletes tájékoztatót jelentett meg.

Az Agrárminisztérium az idei benyújtás gördülékeny lebonyolításához megtette a szükséges előkészületeket és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Államkincstár is felkészült a kérelmek befogadására. Akik falugazdász közreműködésével adják be a kérelmüket és van ügyfélkapus regisztrációjuk, elektronikusan kapják majd meg a kincstár küldeményeit. Ha valaki mégis a postai utat választja, azt külön kell kérelmeznie.

Az idén is használhatják a gazdák a Magyar Államkincstár Mobilgazda mobilalkalmazását, amellyel különböző ügyfélszolgálati, – nyilvántartási, – tájékoztatási, illetve kérelembeadáshoz kapcsolódó funkciókat érhetnek el. (Az egységes kérelem idei beadását érintő jogszabály-módosításokat ezen a linken találják.) A benyújtás részleteiről a technikai leírást és a szükséges formanyomtatványok a kincstár a honlapján teszi közzé (https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek).

Facebook Comments