Megnyílt a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalván

Az agrárium biztos és megnyugtató jövője az egységes fellépésben rejlik, ezért petíció indul az Európai Parlament gazdaellenes akcióival szemben. Ezt jelentette be Nagy István agrárminiszter szerdán Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow megnyitóján.

Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában és Brüsszelben is a magyar gazdák érdekeit képviselik, a termelőkne pedig kiszámítható módon kell megkapniuk az őket megillető agrártámogatásokat 2023 és 2027 között is. Kifejtette, egyensúlyt kell teremteni a versenyképességi és a klímavédelmi célok között is, mert teremtett világunkért felelősséggel tartozunk. A tárcavezető arra kérte a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak minél többen a petícióhoz.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy történelmi léptékű döntés hozott a kormány, amikor az uniós finanszírozás mellé a nemzeti társfinanszírozás mértékét 17,5 százalékról 80 százalékra emelte. Ennek köszönhetően a gazdák 4265 milliárdnyi beruházási támogatáshoz juthatnak, ami háromszor annyi, mint az előző hét évben. Hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló forrásokból ezekben a hónapokban mintegy 600 milliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázatokat. A miniszter arra biztatta a gazdákat, hogy bátran vegyék igénybe ezeket a lehetőségeket, mert a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar csak a fejlesztések révén lehet hosszú távon is sikeres és eredményes. Hozzátette, mindenkinek a munkájára szükség van ahhoz, hogy a családok asztalaira minden nap friss és egészséges magyar élelmiszerek kerüljenek.

A rendezvényen a miniszter bejelentette azt is, hogy idén július 19.-22. között hazánk ad otthont a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának. A rendezvény célja, hogy bemutassa a digitális agrár megoldások kapcsán elért hazai eredményeket, és egyúttal lehetőséget biztosít a legjobb nemzetközi gyakorlatainak megismerésére is – hangsúlyozta a tárcavezető.

Facebook Comments