Top agrar hírlevél – június 4.

Hamarosan itt a top agrar júniusi száma

Ízelítő a tartalomból: Kitört a beruházási láz! A vidékfejlesztési pályázatokkal két év alatt összesen 1500 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a gazdák. Viski József az agrártárca helyettes államtitkára arra buzdította őket, hogy pályázzanak, de időben keressenek pályázatírót, tervezőt, finanszírozót is. Összegyűjtöttük a pályázatokat, és bemutatjuk, mire figyeljen, aki beruházásához, ültetvénytelepítésre, telepfejlesztésre vagy gépvásárlásra akar támogatáshoz jutni. Mozgalmat indított a Nyíregyházi Kosár bevásárló-közösség, hogy az ott élők a helyi gazdák termékeit vegyék. A bevásárlóközösségi modellel segítik a város fejlődését, hogy ne menjenek el a fiatalok. Bemutatjuk a kapa „szemét”: hogyan működnek az intelligens képfelismerő kamerák a sorközművelő kultivátoron, és mi a gyenge pontjuk. Gazdaportré sorozatunkban Galamb Zoltán, nagyvázsonyi fiatal gazda, aki őszintén elmondja, hogy százforintos tejár alatt veszteséget termel. Ezért is áll a gazdasága több lábon: a tehenészet mellett van ipari és kereskedelmi üzletága is. Az ínyenceknek ajánljuk: uniós csemege lehet a pirított lisztkukac, beszámolunk a vegán trendekről, hogyan bővül a műhúsok piaca. És elvégeztük az univerzális robotkormányok tesztjét is, hogy önnek már ne kelljen.

Befagytak a tárgyalások Brüsszelben

Nem született meg a megállapodás az Európai Unió új Közös agrárpolitikájáról. Ezt jelentette be Nagy István agrárminiszter a brüsszeli tárgyalásokról, pedig ez szabályozza az európai gazdák jövőjét a következő hét évben: meghatározza a termelési körülményeket és az új időszak támogatási rendszereit. Nagy István szerint az agrárminiszterek megegyeztek volna, de az új kompromisszumos javaslatról nem közeledett a bizottság, a tanács és a parlament álláspontja. Vitatott például a tíz hektárnál kisebb gazdaságok átalánydíjas támogatása, a termeléshez kötött támogatások csökkentése és az agroökológiai alaptámogatás mértéke. Nagy István szerint Frans Timmermans bizottsági alelnök miatt álltak le a tárgyalások. Az egyeztetést júliusban folytatják.

Öt újabb vidékfejlesztési pályázat

A precíziós gazdálkodásra átállás támogatására 100 milliárd forint, az élelmiszer-feldolgozók fejlesztésére – két külön felhívásban – 200 milliárd és 50 milliárd forint, illetve a gombatermesztés támogatására 20 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt jelentette be Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A kertészeti üzemek gép- és eszközbeszerzésére is lehet vissza nem térítendő támogatásra pályázni. Az államtitkár a fejlesztésektől azt reméli, hogy 2027-ig a magyar mezőgazdaság termelékenysége eléri a régi EU-s tagállamok kétharmadát és megteremtik a precíziós gazdálkodáshoz az átállás feltételeit.

Több vöröshagyma, kevesebb brokkoli

Tavaly 82 ezer hektáron termesztettek itthon szabadföldön zöldséget és 3500 hektáron hajtatással. Ez megfelelt az utóbbi évek átlagának, olvasható a FruitVeB szakmaközi szervezet 2020-as termelésről készített értékelésében. A legnagyobb felületen termelt hajtatott zöldség a paprika (kb. 1500 hektár) volt, amit a paradicsom (kb. 380 hektár), az uborka (110-120 hektár) és a káposztafélék (500-550 hektár) követtek. Szabadföldön spárgából a sokéves átlagához képest 8-10%-kal kevesebbet szedtek – részben a pandémia miatt. Vöröshagymából és céklából viszont 15%-kal többet takarítottak be. A fejes káposzta hozama tizedével, a kelkáposztáé nagyjából 25%-kal, a karfiolé és a brokkolié 40%-kal volt kevesebb, mint a tízéves átlag. A sárgarépából 60 ezer tonna termett.

Jelentés az illegális fakitermelésről

Több mint 400 eljárást indítottak, mintegy 650 illegális faanyag-hirdetést szűrtek ki és 44,75 millió Ft bírságot szabtak ki 2020-ban a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal ellenőrei. A legmagasabb kockázatú továbbra is Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye. Fejér megye besorolása egy kategóriát romlott. Az elkobzott bevétel csaknem 16,4 millió forint volt, míg 3364 köbméter faanyagot helyeztek zár alá. A Nébih ellenőrei az idén fokozottan ellenőrzik a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat.

Lassú, tartós melegedés

Szombaton már 25 foknál is melegebb lesz, de kánikulára nem kell számítani. Szombat estétől a Dunántúlon 5-15 milliméter, északkeleten 3-10 milliméter eső valószínű. A jövő hét elején 24-28 fok várható és hajnalonként is 10 fok fölött lesz a hőmérséklet, ígéri az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése. Visszatekintve, az idei május 2-3 fokkal hűvösebb volt a sokéves átlagnál. Délnyugaton 100 milliméternél is több eső esett, és csak az északnyugati, déli és keleti határszélen volt az átlagnál 10-25 mm-rel kevesebb. A kalászosok jó állapotban vannak, de a repcét megviselte az áprilisi hideg. A napraforgó többnyire 6-8, a kukorica pedig már 5-7 leveles. A hűvös időben lassan fejlődtek.

Facebook Comments