Öt érv, miért fogyassz tojást

Csökkenti a vérnyomást, erősíti a szívet, egy sor vitamint tartalmaz és segít a testsúlyt is karbantartani. Néhány jótékony hatás, amit élvezhetünk, ha rendszeresen fogyasztunk tojást. Akár egy tyúktojással is, ami csupán csak 75 kalória, sokat tehetünk az egészségünkért!

A tojásból készült ételek legnagyobb előnye amellett, hogy tápanyag-összetételük valóságos kincsesbánya a szervezetnek, hogy a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és anyagcseréért döntően felelős szakaszát.
Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:
• 75 kcal,
• 5,4 gramm fehérje,
• 4,8 gramm zsír,
• 0,3 gramm szénhidrát.

A tojásfehérje és -sárgája szinte teljes egészében, 95-98%-ban emészthető: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből, csupán a túlságosan hosszan tartó magas hőmérsékleten károsodnak. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérje esetleges allergizáló hatását.

Kedvező hatásai a szervezetre öt pontban
1. A tojás jótékony hatással van a szív egészségére. Az egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. A tojásevés csökkentheti a vérnyomást, emellett a tojás nagyszerű forrása a kolinnak is, mely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.
2. Kevés telített zsírt, viszont sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami véd a szívbetegségektől, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.
3. A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin nagy mennyiségben megtalálható benne. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban, foszforban és nátriumban bővelkedik. Magas a szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma is.
4. A tojás fehérjéi hosszan tartó teltségérzetet okoznak, és hozzájárulnak az egészséges testsúly fenntartásához.
5. Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.

Miért most?
Minden évben október második péntekjén ünnepeljük a Tojás Világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség kezdeményezésére. Ennek célja a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése.
Idén a „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben animációval mutatja be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma: https://www.facebook.com/watch/?v=2598332440478527

Bővebb információ a tojás jótékony hatásairól a https://www.amc.hu/tojaskampany/ oldalon és az Agrármarketing Centrum Facebook oldalán található.

#tojáskampány #frisstojás #egyéltojást #biztonságos #finom #egészséges

(Támogatott tartalom)

Facebook Comments