Top agrar hírlevél – október 16.

Megjelent a top agrar magazin októberi száma
“Nőként kicsit más gazdálkodni”. Erről is beszél lapunkban a Bugyiban lévő családi gazdaság vezetője, Szadai Gabriella. A klímaváltozás nyertese a halgazdaság: egyharmaddal hosszabb lett a szezon. Érdekli milyen meglepő eredményre jutottak magyar kutatók a glifozát toxikusságát vizsgálva, és kik vették meg a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt-t?. Olvassa el a top agrar magazinban, amelyben ízelítőt adunk az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet eredményeiből. Németországban megjelent az afrikai sertéspestis, Magyarországon vádat emeltek az óriásvágóhíd tulajdonosával szemben. Mi lesz most a sertésszektorral? Bemutatjuk a Fiatal Gazdák Szövetségének U20 programját, gazdaporta rovatunkban pedig terítéken a titánok vére, a fekete szeder. A tartalomjegyzéket itt találja: https://topagrarmagazin.hu/blog-post/2018-2-tartalomjegyzek/ A magazint a www.laptapir.hu oldalon is elolvashatja.

Péntektől fizetik az agrártámogatás előlegét
Ötmillió hektár után 169 ezer egységes támogatási kérelmet nyújtottak be idén a gazdák. Ezekből három nagy támogatás után fizetnek előleget, jelentette be Nagy István agrárminiszter. A közvetlen támogatásoknak maximum 70 százaléka, a területalapú, vidékfejlesztési támogatásoknak – amilyen az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés, az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása – maximum 85 százalék lehet az előleg. Az uniós közös agrárpolitikából a magyar mezőgazdaság átlagosan évi 700 milliárd forint támogatásban részesül, tavaly 793 milliárd forintot fizettek ki.

Kedvezményes agrárhitel
Állami kamat-, kezelési költség-támogatással már hozzájuthatnak az új Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Pluszhoz a vállalkozások, mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Évi fél százalék fix kamattal, 6 éves futamidőre, akár egymilliárd forint hitelt is igényelhetnek. A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére beruházásra, forgóeszköz-beszerzésre, más hitel kiváltására, de üzletrész és termőföld vásárlására is kérhető a kölcsön.

Uniós metánstratégia
A globális metánkibocsátás 5 százalékáért felelős az EU. A klímaváltozást okozó gáz több mint fele (53%) a mezőgazdaságban, negyede (26%) a hulladékból, ötöde (19%) az energiaiparban keletkezik. Az Európai Bizottság új metánstratégiája az emisszió mérésére egységes módszertant vezetne be, és támogatná a kibocsátást csökkentő innovatív megoldásokat a Horizont kutatás-fejlesztési programban. Az EP mezőgazdasági bizottság néppárti elnöke üdvözölte ezt a megközelítést, de a zöldeknek nem tetszik, mert szerintük így 2050-re nem lesz klímasemleges Európa, és az üvegházi gázok kibocsátását sem tudják a tervezett 55 százalékkal csökkenteni – írja a topagrar.com szakportál.

Dániában tilos lesz a kötött marhatartás
A dán kormány 2027-től betiltja a kötött szarvasmarha-tartást, a biogazdaságokban már 2024-től, új istállókban 2022-től érvényes a tilalom. A kevesebb mint 50 állatot tartó gazdaságok azonban az átállásra két év átmenetet kaphatnak, ha megfelelő az állatvédelem. A kötött tartást több európai országban vitatják. Németországban a parlament felsőháza (Bundesrat) indítványozta a betiltást, de az alsóház (Bundestag) 12 év átmenetet időt szavazott meg, ami 2028-ban jár le. Addig tudományosan vizsgálják a kérdést.

Néhány napig marad a hűvös, csapadékos idő
Jövő hét szerdáig újabb 5-25 milliméter csapadék hull, a több az északi és a nyugati országrészben. Hétfőn és kedden reggel megjelennek az első fagyok is. A hőmérséklet maximuma eleinte csak 10 fok körül alakul, ám jövő szerdán már 20 fok is lehet. Rohamosan rövidülnek a nappalok, a következő egy hétben mintegy 22 perccel. Az utóbbi négy napban 30-80 milliméter hullott, északon 100 mm fölötti összegek is előfordultak. A felső fél méteres talajréteg országszerte telített, a mélyebb rétegekben az Alföldön van még nedvességhiány – írja az OMSZ agrometerológiai elemzésében.

Facebook Comments