Szép új világ

Köszöntő (a top agrar magazin 2019. novemberi számának előszava)

A digitális agrárjövőt feltérképező összeállításunkhoz Huxley örökbecsű regényének címét kölcsönöztük a termelés karnyújtásnyira előttünk álló modernizációjának bemutatására. Ez az elodázhatatlan műszaki fejlődés már nemcsak versenyfeltétel, hanem a gazdák túlélését szolgálja az egyre kevésbé barátságos közegben. Mert már nemcsak a globális felmelegedés, az Európát idén is felperzselő aszály és a pár év múlva 10 milliárd ember etetésének kényszere nehezíti az agrárvállalkozók dolgát, hanem az egyre riasztóbb megítélés.

A klímaváltozásért felelőssé tett, „metánt eregető”, „a természetet, a méheket megmérgező”, „mindent lepermezető” agráriumról olyan torz kép él az emberekben, hogy tizenegy nemzetközi, illetve világszervezethez csatlakozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is kampányt indított itthon az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhitek eloszlatására. Azért, hogy végre felvilágosítsa a fogyasztót, és helyreállítsa a gazdák megbecsültségét.

Félő, hogy túl későn, mert az uniós nagypolitika – a választók akaratára apellálva – a következő hét évre már egyre durvább követelményekhez köti a szektor és a termelők támogatását. Nem csoda tehát, hogy az érintettek már meg is elégelték a „Bauern-Bashing”-nek már el is nevezett folyamatos egzecíroztatást, és utcára vonultak Németországban, ahonnan egyre viharosabb hírek érkeztek a politikai válságot generáló, elmérgesedett gazdatüntetésről.

Mindez tehát azt sürgeti: még hatékonyabbá, de fenntarthatóbbá kell fejleszteni a termelést.

Fogadják szeretettel!

Szirmai S. Péter
Főszerkesztő

A nyitóképen traktoros demonstráció Németországban idén októberben

A top agrar magazinra itt fizethet elő.

Facebook Comments