Top agrar hírlevél – április 8.

Új Top agrar különszám csak a Laptapiron! Megjelent a Hobbikertész!

A különszám az otthoni kertészkedés szerelmeseit célozza. Cseperkálóné Mirek Barbara kertészmérnök, növényorvos 10 tippet ad, hogyan érdemes belevágni – otthon, vagy közösségi kertben, akár a balkonon egy ládában – a növények termesztésébe. De mennyiért vehetünk ehhez egy hobbiteleket, miután a koronavírus-járványban az árak több megyében megduplázódtak. Balogh Lászlóval, az ingatlan.com vezető elemzőjével jártuk körbe az 1500 négyzetméternél kisebb külterületi telkek piacát, és térképünkön bemutatjuk, hol, mennyiért adják a telkeket. Szerszámtesztünkben a kiskerti ásókat és ásólapátokat vizsgáltuk az extrém száraz tavaszon kőkeményre aszott kiskerti talajban. Több mint száz kiállító fogadta március utolsó hétvégéjén, a Gardenexpóra látogatókat. Mi is ott jártunk, ahol a növényeket, a szaporítóanyagokat, a kertigép-innovációkat, a robotfűnyírókat is megcsodáltuk. Bemutatjuk az első Bálint gazda-díjazottat, az aligátorkörte termesztését és a tízesztendős Első Kis-Pesti közösségi kertet is. A különszám csak a Laptapíron olvasható: https://laptapir.hu/magazinok/top-agrar-kulonszam

Elindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az EU-források folyósítását a jogállamisághoz kötő, feltételességi mechanizmust – jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden Strasbourgban az Európai Parlament ülésén. Magyarország 32 milliárd eurónak megfelelő összegű támogatást veszíthet el a következő öt év alatt, aminek nagy része mezőgazdasági forrás. Most egy valószínűleg hosszú egyeztetés kezdődik Magyarország és az EU között, végül a bizottságnak meg kell határoznia, hogy hol és milyen mértékben sérültek az uniós alapértékek és a költségvetés, majd meg kell határoznia a szankciót. Utána erről még az Európai Tanács tagjainak szavaznia kell és az elfogadásához minősített többség szükséges.

Egy év alatt több mint 40 százalékkal drágultak az termények

Március utolsó hetében Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 117,7 ezer forint volt, ami 59%-kal több az évvel korábbihoz képest, a takarmánykukorica ára 117 100 Ft/t (+62 százalék). A repcemag termelői ára 269 700 Ft/t (+43 százalék), az ipari napraforgómag 264 100 Ft/t (+78 százalék) volt. A full-fat szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 253 200 Ft/t-ért értékesítették. A fehércukor világpiaci átlagára idén februárban tonnánként 437 euró volt, ami 2 százalékkal kisebb a januárinál – közölte az Agrárközgazdasági Intézet.

Már be lehet adni az egységes kérelmet

Április 6-án nyílt meg az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól nyújthatják be kérelmeiket – jelentette be az Agrárminisztérium. A SAPS-ra és a zöldítésre együtt – a forint-euró árfolyam alapján – 80 ezer forint körül alakulhat hektáronként a területalapú támogatás – az agrártárca előzetes számítása szerint. Az egységes kérelmet az idén is kizárólag a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon – ügyfélkapus bejelentkezés után – az elektronikus kérelemkitöltő felületen töltetik ki a kérelmezők, és kizárólag elektronikus úton küldhetik be május 16-ig. Bővebb információ cikkünkben: https://topagrarmagazin.hu/holnaptol-mar-be-lehet-adni-az-egyseges-kerelmet/

Több pénz állatjólléti programokra

Az állatjóléti támogatások az állomány állategészségügyi állapotát, az állattartás hatékonyságát is javítják, ezért a Közös Agrárpolitika 2023-tól induló új szakaszában az agrártárca bővíteni kívánja az állatjóléti programok körét – mondta Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára a húsmarha-tenyésztői egyesületek keszthelyi tanácskozásán. Az Európai Bizottságnak decemberben benyújtott, elbírálásra váró magyar stratégiai terv a húsmarhatartókat is segíti majd a jövedelmező gazdálkodásban, az állattartó telepek fejlesztésében, a termeléshez kötött támogatásokkal és a gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó intézkedésekkel.

Újra termel a Nitrogénművek

A műtrágya-gyártáshoz szükséges ammónia előállítását a földgáz drágulása miatt egy hónapja állította le a péti Nitrogénművek Zrt. Fábry Eszter vezérigazgató bejelentette, hogy már ismét napi 4400 tonna műtrágyát gyártanak, de a drága energia továbbra is kihívás a gyárnak. Ha a piaci környezet ezt szükségessé teszi, készen állnak a termelés csökkentésre vagy újbóli teljes leállítására.

Újabb esőt hoz egy hidegfront

Szombaton újabb hidegfront érkezik, amely szelet és 5-15 milliméter esőt hozhat. Vasárnap már csak 10-16 fok lesz a napi csúcshőmérséklet. Hétfő hajnalra – 2 fokkal visszatérhetnek a fagyok, de a szélvédett helyeken – 5 fok is lehet. Április 14-től a talajhőmérséklet jó eséllyel már tartósan meghaladja majd a kukorica vetéséhez optimális 10 fokot. Az őszi vetésű növények tavaszi fejlődését a márciusi csapadékhiány hátráltatta, de március végén még időben érkezett az eső. A poros, száraz talajba vetett tavaszi kalászosok csírázásának, kelésének is életmentő volt ez a csapadék – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Facebook Comments