Top agrar hírlevél – augusztus 6.

Megjelent a top agrar július-augusztusi száma
Érdekli, mit hoz a jövő? Erről kérdeztük a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát rendező egyesület elnökét, dr. Milics Gábort. A jövőbe mutat az is, hogy Brüsszelben megegyeztek a Közös Agrárpolitika kulcskérdéseiről. Olvassa el, milyen környezetvédelmi vállalásokat kell majd tenni a támogatásért. Addig is akár szálláshely-létesítésre, -felújításra is pályázhatnak a hazai gazdák az újra meghirdetendő diverzifikációs felhívásban. Ezt is megtudtuk dr. Viski Józseftől, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkártól. Kocsis Zoltánhoz Fajszra is ellátogattunk, bemutatjuk fűszerpaprikát és étkezési mákot termelő gazdaságát valamint a kaposmérői Bölényfarmot is. Terménypiaci prognózisunkban azt latolgatjuk, tényleg több lesz-e az uniós búza, véget ér-e a drágulás. A lapra előfizethet kedvezményesen ITT. A részletes tartalomjegyzék ITT olvasható.

Hozamrekordok
A megkésett őszi vetés és a hűvös tavasz miatt két-három hetes csúszással indult az idei aratás. Erről számolt be az Aratási Koordinációs Bizottság ülése után Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Bár a búzaterület csak az ötéves átlag 83%-a: 846 ezer hektár volt, a hozam 12%-kal nagyobb. Az ötmillió tonnás össztermés így csaknem annyi, mint tavaly. Őszi árpából az 1,56 millió tonnás össztermés viszont 29%-kal nagyobb az ötéves átlagnál. Repcéből 15%-kal kisebb területről 19%-kal kevesebb: 705 ezer tonna lett a termés. Árnyalja a képet, hogy az idén eddig 180 ezer hektárt ért természeti kár: 88 ezer hektárt aszály és 21 ezer hektárt belvíz. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a termés alapján búzából 2-2,5 millió tonna lehet a kivitel, csaknem annyi mint a belföldi felhasználás. De a rekordtermés és a magas terményárak ellenére sincs okuk „pezsgőt bontani” a gazdáknak az elnök szerint, mert az inputanyagok úgy drágulnak, mint az építőanyag.

Egymilliárd forint tároló, szárító és tisztító fejlesztéséhez
Akár egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak augusztus 2-től a gazdák terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére. Az ország legtöbb részén az összes költség fele lehet a támogatás, de a közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye) csak 40%. A fiatal gazdák és a kollektív projektek azonban 10 százalékponttal többet kaphatnak. A projektekben még a létesítmények energiahatékonyságának javítására, és megújuló energiás technológia bevezetésére és rakodógépek beszerzésére is lehet forrást szerezni. Részletek a www.palyazat.gov.hu oldalon.

Esnek a sertésárak
Németországban 5 centtel, 1,37 euróra (486,3 Ft/kg) csökkent a hízósertés kilogrammonkénti felvásárlási ára az állattenyésztők érdekvédelmi szervezete (VEZG) adatai szerint. Hollandiában, Dániában és Spanyolországban is hasonló, 3-5 centes az esés. A háttérben a németországi afrikai sertéspestis-fertőzéstől megcsappant Kínába irányuló kivitel illetve a kevés megrendelés áll. A spanyol exportőrök arra panaszkodnak, hogy a július végén kifutott szerződéseket a kínaiak nem hosszabbították meg, ott ugyanis az afrikai sertéspestis után kezd magára találni a hazai tenyésztés – írja az agrarheute.com szakportál.

Plusz támogatás állattartóknak
Összesen 4,4 milliárd forint plusz támogatást kapnak az állattartók a megdrágult takarmány okozta rendkívüli gazdasági helyzet miatt, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedéssel a baromfi állatjóléti támogatást további 2,1 milliárd forinttal, a sertés (hízó) állatjóléti támogatást 1,2 milliárd forinttal egészíti ki a kabinet. Az állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére is 640 millió forinttal több jut. A tenyésztésszervezési támogatást pedig 400 millió forinttal emeli a tárca.

Uniós oltalom a Tuzséri almának és az Őrségi tökmagolajnak
Uniós oltalommal védik a Tuzséri almát és az Őrségi tökmagolajat, augusztus 2-án döntött erről a testület. Ezzel már 73 magyar agrártermék lesz uniós oltalom alatt. Földrajzi árujelzővel 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén. A Tuzséri alma eredetmegjelölés igazolja, hogy a termék előállítása szorosan kötődik a területhez és a minőségében meghatározó a közvetlen emberi közreműködés. A száz éves múltú Őrségi tökmagolaj telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető ízű, színe sötétzöld. Úgy készítik, hogy az aprított tökmagot vízzel és sóval dagasztják, majd pirítják, végül préselik.

Nagyon kellett a csapadék a kukoricának
Az utóbbi napok csapadékos időjárása után a következő egy hétben nem valószínű országos eső. Csak az északi, északnyugati országrészben lehetnek helyenként záporok. Pénteken még országszerte 30 fok alatt alakulnak a maximumok, majd szombaton melegszik az idő, és vasárnap a délkeleti országrészben 34-36 fokot is mérhetünk. A jövő hét első felében 30 fok körüli maximum értékekre lehet számítani. A szél pénteken és vasárnapról hétfőre virradó éjszaka erősödik meg nagyobb területen. A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék. Ám a növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem tudják bepótolni.

Facebook Comments