Top agrar hírlevél – július 30.

Megjelent a top agrar július-augusztusi száma
Érdekli, mit hoz a jövő? Erről kérdeztük a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát rendező egyesület elnökét, dr. Milics Gábort. A jövőbe mutat az is, hogy Brüsszelben megegyeztek a Közös Agrárpolitika kulcskérdéseiről. Olvassa el, milyen környezetvédelmi vállalásokat kell majd tenni a támogatásért. Addig is akár szálláshely-létesítésre, -felújításra is pályázhatnak a hazai gazdák az újra meghirdetendő diverzifikációs felhívásban. Ezt is megtudtuk dr. Viski Józseftől, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkártól. Kocsis Zoltánhoz Fajszra is ellátogattunk, bemutatjuk fűszerpaprikát és étkezési mákot termelő gazdaságát valamint a kaposmérői Bölényfarmot is. Terménypiaci prognózisunkban azt latolgatjuk, tényleg több lesz-e az uniós búza, véget ér-e a drágulás. A lapra előfizethet kedvezményesen ITT. A részletes tartalomjegyzék ITT olvasható.

Augusztus 1-jén lép hatályba az új bortörvény
Ezzel megszűnik a korábbi, 2004-től érvényes szabályozás. Az idei szüretre azonban még a 2020. évi szabályok érvényesek. A telepítés és újratelepítés kataszterhez kötötten csak hegybíró engedélyével lehetséges. 2022 augusztusától háromféle szakmai jövedéki nyilvántartás lesz: kisüzemi, általános és online regiszter. Egyszerűbb lesz a borászati termékek forgalomba hozatala is. Az ePincekönyvet, amely integrálja a HEGYIR, az e-Pincekönyv és a NÉBIH rendszereket, 2022. január 29-től vezetik be. A 10 hektárnál nagyobb termelőknek kötelező lesz az e-ügyintézés. Az egyszerűsített adóraktárnál tíz e- ügyintézés kötelező, de a szakmai jövedéki nyilvántartást úgy vezetheti a gazda mint eddig. Az évi 20 000 hektoliternél többet termelő borászatoknak kötelező lesz a szakmai jövedéki nyilvántartás elektronikus ügyintézése – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A törvény itt olvasható.

Negyedével több jelentkezőt vettek fel a MATE-ra
Míg tavaly 2616 diák felvételizett sikeresen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jogelőd intézményeinek valamelyikébe, addig idén 3244-en, 24%-kal többen érték el a július 22-én kihirdetett ponthatárokat. Campusokra bontva a legnagyobb növekedés a Georgikonon (Keszthely) látható, ahol 84%-kal, 312-re nőtt a felvettek száma. 20% feletti a növekedés a gödöllői (1011 felvett hallgató), a budai (1023) és a kaposvári (603) képzési helyeken is. A legnépszerűbb szakok a tájrendező és kertépítő mérnöki és az élelmiszermérnöki. Kiemelt érdeklődés volt a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés iránt is, amelyen a keszthelyi és a gyöngyösi campusokon összesen 149 fő kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

Új kajszifajták kellenének
A tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén – térségenként változóan – a kajszitermés 70-95 százalékos kiesése várható – hangzott el a NAK a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósággal (NÉBIH-MGEI) közösen rendezett kajszi szakmai tanácskozásán és fajtabemutatóján Tordason. Szükség van a korai virágzású gyümölcsfajok termesztésének újjászervezésére, a termőhely helyes megválasztására, a megfelelő, hazánkban is adaptált és alkalmas fajták használatára, a korszerű művelési rendszerekre. Magyarországon körülbelül 5600 hektáron termesztenek kajszit, és 10-35 ezer tonna között változik a termés mennyisége. A legjelentősebb termőtáj 1400 hektárral Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ezen kívül Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyékben is vannak nagyobb ültetvények. A hazai termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százaléka kerül a frisspiacra.

Sokfelé a hétvégén sem enyhül a szárazság
Északon szombaton front súrolja az országot, itt 30 fok alá esik a napi csúcshőmérséklet és záporok, zivatarok is lehetnek. Máshol marad a 33-34 fokos kánikula. Szombaton országszerte élénk, vasárnap erős, többfelé viharos széllökésekre lehet számítani. Hétfőn egy újabb hidegfront mögött szárazabb légtömegek érkeznek fölénk, ám csapadék ebből nem hullik. A talajok a következő egy hétben az ország jelentős részén tovább száradnak, csak egy-egy intenzívebb zápor által érintett területen lehet némi feltöltődés – írja az OMSZ agrometeorológiai jelentésében. Júliusban az átlag felett a Kisalföldön, Budapest környékén, a Pécstől délre eső tájakon és a Nyírségben esett csapadék, máshol 10-60 milliméter az elmaradás.

Facebook Comments