Top agrar hírlevél – július 23.

Már olvasható a top agrar július-augusztusi száma
Érdekli, mit hoz a jövő? Erről kérdeztük a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát rendező egyesület elnökét, dr. Milics Gábort. A jövőbe mutat az is, hogy Brüsszelben megegyeztek a Közös Agrárpolitika kulcskérdéseiről. Olvassa el, milyen környezetvédelmi vállalásokat kell majd tenni a támogatásért. Addig is akár szálláshely-létesítésre, -felújításra is pályázhatnak a hazai gazdák az újra meghirdetendő diverzifikációs felhívásban. Ezt is megtudtuk dr. Viski Józseftől, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkártól. Kocsis Zoltánhoz Fajszra is ellátogattunk, bemutatjuk fűszerpaprikát és étkezési mákot termelő gazdaságát valamint a kaposmérői Bölényfarmot is. Terménypiaci prognózisunkban azt latolgatjuk, tényleg több lesz-e az uniós búza, véget ér-e a drágulás. A lapszám már olvasható a www.laptapir.hu oldalon. A részletes tartalomjegyzék ITT olvasható.

Precíziós gazdálkodás a zöld célokhoz 
Ha jól használják a precíziós technológiát, azzal nő a termelés hozzáadott értéke, a termelékenység és a versenyképesség, de a környezetvédelmi és klímapolitikai célok eléréséhez is szükség van rá. Erre emlékeztetett Feldman Zsolt az agrártárca államtitkára a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia hétfői megnyitóján. A négynapos konferencián 26 ország 116 előadója mutatta be a szakmai újdonságokat Budapesten. Gyuricza Csaba, a MATE rektora szerint a mezőgazdaság kibocsátása a csúcstechnológiákkal stabilan további 350-400 milliárd forinttal, 30-35%-kal növelhető, ezzel kiválthatja a jelenlegi támogatásokat. A konferencián kiosztották a Magyarország Digitális Agrárgazdaság Fejlesztéséért adott díjakat. Díjazott lett Farkas László zimányi precíziós gazdálkodó, Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője és Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke is.

Történelmi csúcson járt a repce ára
Minden korábbinál magasabb szintre, 560 euróra (201 000 Ft/t) ugrott a novemberi szállítású repce tonnánkénti árfolyama a párizsi árutőzsdén egy hete. A vártnál kisebb európai és kanadai termés híre repítették az egekbe az árat. A világ legnagyobb exportőre, Kanada ugyanis éppen egy hőhullám közepén takarítja be az olajos növényt. Azután azonban, hogy a kőolaj-exportőr országok szervezete, az OPEC bejelentette, növelik a kitermelést, 5%-kal estek az olajárak. Ez mérsékelte a biodízel-alapanyag repce árát is. Csütörtökön délután már “csak” 513 eurót adtak egy tonna repcéért. A befektetők attól tartanak, hogy egy újabb európai járványhullám korlátozásaitól kisebb lesz az olaj iránti kereslet. A jelenlegi ár még így is meghaladja az egy évvel ezelőttit (350 euró/tonna).

ASP a németországi házisertésekben
Pár napon belül már a harmadik afrikai sertéspestis (asp) esetet regisztrálták házisertés-állományokban a németországi Brandenburg térségében július közepén, adta hírül a topagrar.com. A háziállományban az első két fertőzést július 15-én egy kis biogazdaságban és egy „háztáji” állattartónál fedezték fel. A harmadikat – Märkisch-Oderland járásban – egy négy hízós gazdánál észlelték. A fertőzés okát egyelőre nem ismerik. A németországi asp-eseteknek egyelőre beláthatatlanok a következményei a legnagyobb uniós sertésfeldolgozó és exportáló államban, amely az egész uniós húskivitelt, a magyar állattartást is érzékenyen érinti.

Jobban kell védeni a méheket 
További uniós intézkedéseket sürgetett a méhek védelmében Nagy István agrárminiszter az EU Környezetvédelmi Tanácsának ülésén Szlovéniában. Alaposabban meg kell vizsgálni a növényvédő, a rovarirtó szerek és az egyéb vegyszerek beporzókra gyakorolt hatását. A miniszter üdvözölte, hogy monitorozni kezdték a vad beporzó szervezeteket. Mint mondta, “helyre kell állítani az élőhelyeket, ahogyan az Magyarországon az utóbbi évtizedben 150 ezer hektáron megtörtént. A biológiai sokféleség megőrzése szorosan kötődik a teljes társadalom jólétéhez és a gazdasághoz az egészséges ökoszisztéma-szolgáltatásokon keresztül. A miniszter megelőlegezte, hogy a magyar kormány még idén elfogadhatja a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát.

Száraz napok jönnek melegedéssel
Vasárnapig nem lesz sok eső, de a jövő hét elején lehetnek záporok, zivatarok. Napközben újra melegebb lesz 30 foknál, de a páratartalom kevesebb lesz 40%-nál, így nem lesz újabb gombás fertőzés. Vasárnaptól feltámad a délies szél. Az utóbbi tíz napban átlagosan 30-100 milliméter eső esett, ám például a Jászságban, a Kis- és Nagy-Sárréten, a Viharsarkon, a Bodrogköz keleti és Zala egyes részein nem esett az OMSZ agrometeorológiai jelentése szerint.

Facebook Comments