Top agrar hírlevél – december 18.

Megjelent a top agrar decemberi száma
A Covid-járvány itthon is meglódította a biofogyasztást, a támogatás csökkenti a kockázatot – ezzel buzdítja az ökológiai termelésre kacsingatókat Czeller Gábor tamási biotermelő, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke. Forradalmat hozhat a szántóföldi művelésben a regeneratív mezőgazdaság, amelynek az aktív talajélet, a humuszképzés az alapja. Nem csak a Nyírségben sikernövény az alma: a Szentes környéki termelők kreatív ötletekkel és kézműves italokkal hódítanak piacot. Bemutatjuk a finn „egyszerűen erős” óriástraktort, és azt a 65 tehenes gazdát, aki közvetlenül 900 háztartásnak szállítja ki a teljes tejét. „Tabukat döntögetünk!” – ígéri Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora, akit az új intézményről és a felsőoktatási reformról kérdeztünk. A lap a laptapir.hu oldalon olvasható és kapható a nagyobb újságos standokon.

Őrizetbe vették Bige Lászlót
Kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, hamis magánokirat felhasználásával és vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítják Bige Lászlót, a Nitrogénművek tulajdonosát. A agrárvállalkozót kedd reggel vették őrizetbe a rendőrök. A Telex.hu hírportál úgy tudja, a hűtlen kezelés leértékelt műtrágyákkaló való ügyeskedést takarhat: a gyanú szerint Bige László olyan értékcsökkentett műtrágyát adott el, amely valójában többet ért, aki megvette, már értékén, vagyis magasabb áron adta tovább a műtrágyát, a hasznon pedig elosztoztak. A Nitrogénművek közleménye szerint „a vádak teljes mértékben alaptalanok”, az intézkedések mozgatórugója valójában a társaság elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása.

Megszavazták a dróntörvényt
Január 1-től regisztrálni kell a 120 grammnál nehezebb, a “pilótától” 100 méternél messzebb eltávolodni képes drónokat. Ehhez létrehoznak egy honlapot és egy mobilalkalmazást, amit a HungaroControl üzemeltet. Bűncselekmény illetve vétség lesz, ha valaki más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli, ennek minősített esete pedig, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhető teszi. Magyarországon több mint 100 ezer drónt üzemeltetnek és legalább 250 vállalkozás nyújt robotrepülős szolgáltatást. A januártól érvényes szabályozásról a top agrar decemberi számában írtunk, amely itt olvasható: https://topagrarmagazin.hu/januartol-igy-hasznald-a-dront/

Beszállítói pályázat indul élelmiszeripari cégeknek
A keretösszeg 35 milliárd forint, mikro és kisvállalkozások 50-500, a közepes cégek 50 millió és 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A támogatási intenzitás 35 és 50 százalék. Előlegként a támogatási összeg száz százalékát is megkaphatják a vállalkozások. Az élelmiszeripari cégek a vevőjükkel és Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokkal együtt pályázhatnak. A program egy másik támogatási konstrukciót is kínál az exportra készülő hazai kkv-knak, amely ehhez a célzott fejlesztéseiket: új eszközök, gépek beszerzését, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítását támogatja, de ingatlan, infrastruktúra beruházásra, telephely és infotech fejlesztésre is lehet pályázni. A támogatásra 2021. január 11-től regisztrálhatnak a beszállítók (bővebben: elip.ifka.hu).

Egységes állatjóléti minősítést akarnak az EU agrárminiszterei
“A fogyasztók szeretnék azt látni, hogy hol tettek sokat az állatok jólétéért, a termelők pedig azt, hogy megérte a befektetés” – kommentálta a keddi közös állásfoglalás jelentőségét a soros elnökségről leköszönő Julia Klöckner német agrárminiszter. Ennek alapján a Miniszterek Tanácsa felszólította az Európai Bizottságot, hogy vezessen be egy többfokozatú állatjóléti minősítési rendszert egységesen használt logóval, melynek első fokozata is a törvényi előírásokon felüli állattartást jelentsen. Janusz Wojciechowski uniós biztos üdvözölte az állásfoglalást és jelezte, hogy a Bizottság hamarosan előáll a javaslatával. Julia Klöcknernek nem sikerült másik terve, a termékek tápértékének jelzésében konszenzusra jutnia (ezt Németországban ősszel már sikerült bevezetnie). A ”Nutri-Score” egyik ellenzője Olaszország volt a termelői félelmek miatt.

Hiányzik a hideg és a hó a földekről
A következő egy héten marad a borús, párás, ködös idő 3-5 fokkal. Hétfőn akár 2 milliméter eső is eshet és itt-ott felszakadozhat a felhőzet. Változásra karácsonykor van kilátás. Az enyhe időben a kártevők, kórokozók sem pusztulnak, 2021-ben erős fertőzésre készülhetünk, tudtuk meg az OMSZ agrometeorológiai előrejelzéséből.

A nyitóképen Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter

Facebook Comments